ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διον. Ευγενίδης: Θέλουμε επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία, της δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών

Παρά τις δυσκολίες του καθολικού απαγορευτικού στις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προχωρά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου στη διοργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής. Με αφορμή το γεγονός ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλά στο DailyPharmaNews τόσο για το συνέδριο όσο και γενικότερο για το ζήτημα της επιμόρφωσης των φαρμακοποιών τονίζοντας ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρέπει να διεκδικήσει την επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της διαδικασίας δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών.

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο


Το Σαββατοκύριακο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδικτυακά το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής. Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση για τη διοργάνωσή του ενώ υπήρχε ορατός ο κίνδυνος επιβολής επιπλέον περιοριστικών μέτρων λόγω της συνεχούς αύξησης το τελευταίο διάστημα του αριθμού των ατόμων με SARS CoV 2 που καθημερινά καταγράφονταν και πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί το συνέδριο από το γεγονός ότι η έναρξή του συμπίπτει με την έναρξη του γενικού απαγορευτικό στις μετακινήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση;

Η αλήθεια είναι ότι το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής ήταν αρχικά προγραμματισμένο να γίνει τον Μάιο που μας πέρασε. Βέβαια τότε ήμασταν στο πρώτο γενικό lockdown, οπότε αναβλήθηκε και τότε και άλλες δύο φορές η διεξαγωγή του σε ημερομηνίες που είχαμε βάλει μεταγενέστερα λόγω ακριβώς της εξέλιξης της πανδημίας.

Αποφασίσαμε τελικά να το διοργανώσουμε την ημερομηνία αυτή με σκοπό να το κάνουμε υβριδικό, λίγο διαδικτυακό και λίγο με παρακολούθηση διά ζώσης. Με τα τελευταία μέτρα όμως έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση και την επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε πλέον άλλη δυνατότητα παρά να γίνει εξολοκλήρου διαδικτυακό το εν λόγω συνέδριο. Έτσι όλοι οι ομιλητές, οι καλεσμένοι, οι συντονιστές των τραπεζιών θα είναι από το δικό τους χώρο ο καθένας για να γίνει μία εντελώς διαδικτυακή μετάδοση αυτού του συνεδρίου. Από τη στιγμή που αποφασίσαμε αυτή τη λύση, μετά ήταν απλό να πούμε ότι θα το κάνουμε με δεδομένο ότι δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία ούτε συνέδρων ούτε ομιλητών στον ίδιο χώρο. Συμπίπτει βέβαια με την έναρξη του δεύτερου γενικού lockdown αλλά νομίζω ότι τέτοιες εκδηλώσεις, τέτοια συνέδρια δίνουν στον κόσμο τη δυνατότητα να ξεχαστεί έστω και λίγο από αυτά τα προβλήματα της πανδημίας, να ασχοληθεί λίγο με τα επιστημονικά του κλάδου του και να μπορέσει έτσι να πάρει και δύο ανάσες για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. 


Ποιες είναι οι προσδοκίες σας σε ό,τι αφορά το συνέδριο δεδομένων των συνθηκών; Τι περιμένετε από πλευράς συμμετοχής;

Η συμμετοχή ήδη είναι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Έχουμε πάνω από 450 εγγεγραμμένους. Πιστεύω ότι μέχρι και την ημέρα του συνεδρίου μπορεί να φτάσουμε και τους 500. Ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ ικανοποιητικός για εμάς τουλάχιστον. Το Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής έχει δείξει τα χρόνια που προηγήθηκαν ότι είναι ένα συνέδριο πάρα πολύ υψηλού επιπέδου. Και φέτος οι ομιλητές θα είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Θα έχουμε τρία στρογγυλά τραπέζια με Καθηγητές της Ιατρικής και περίπου δέκα ομιλίες από Καθηγητές μας της Φαρμακευτικής. Υπάρχει φέτος για πρώτη φορά ομιλία φαρμακοποιών μέσα στο συνέδριο. Συνάδελφοι της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τις ομιλίες τους είτε μεμονωμένα είτε συμμετέχοντας σε στρογγυλά τραπέζια όπως επίσης θα έχουμε και μία συμμετοχή νέου φαρμακοποιού στην ομιλία ενός Καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής της Πάτρας. Έτσι λοιπόν και εμείς οι φαρμακοποιοί μπαίνουμε μέσα στο συνέδριο αυτό που είναι δικό μας και απευθύνεται στους φαρμακοποιούς τους μάχιμους του πάγκου και γι΄ αυτό άλλωστε και λέγεται έτσι, Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής και πιστεύω ότι και αυτό όπως και εκείνα των προηγούμενων χρόνων θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία.


Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα του συνεδρίου. Τι πιστεύετε ότι θα τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον;

Δύο είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο και είναι στην επικαιρότητα. Φυσικά το πρώτο και το κυριότερο είναι ο κορωνοϊός, η πανδημία αυτή στην οποία έχουν αναφορές και τα τρία στρογγυλά τραπέζια του φετινού συνεδρίου. Το ένα θα αποτελείται από Καθηγητές της Μικροβιολογίας ως επί το πλείστον με τους οποίους θα συζητήσουμε αποκλειστικά και αναλυτικά για την COVID 19 και θα δούμε όλα τα νεότερα δεδομένα. To άλλο θα είναι στρογγυλό τραπέζι καρδιολογικό το οποίο και αυτό θα έχει σε μεγάλο βαθμό αναφορά στη σχέση της νόσησης από τον κορωνοίό SARS CoV 2 με το καρδιαγγεικό και το τρίτο τραπέζι θα είναι με πνευμονολόγους, εντατικολόγους οι οποίοι είναι και οι κατεξοχήν αυτοί που ασχολούνται την COVID 19. Αυτό είναι το ένα κομμάτι και φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί το τελευταίο δεκάμηνο αυτή η υπόθεση και επομένως δεν θα μπορούσε το συνέδριο μας να έχει κάποιο άλλο βασικό θέμα.

Το δεύτερο γενικό θέμα είναι οι εξελίξεις στην τεχνολογία γενικότερα και του φαρμάκου αλλά και τη γενικότερη τεχνολογική επανάσταση την οποία βλέπουμε να έρχεται και τη σχέση της με τη φαρμακευτική επιστήμη και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. 


Επειδή, όπως είπατε μιλάμε για Εφαρμοσμένη Φαρμακευτική, πιστεύετε ότι μέσα από την παρακολούθηση του συνεδρίου ο φαρμακοποιός του πάγκου, θα έχει να πάρει κάποια πράγματα που θα τον βοηθήσουν στην καθημερινότητά του, στον τρόπο που χειρίζεται τα ζητήματα στο φαρμακείο;

Αυτή είναι η επιδίωξή μας, από αυτά τα συνέδρια οι σύνεδροι που τα παρακολουθούν να βγουν περισσότερο ενημερωμένοι όσον αφορά την κατάρτισή τους στο κομμάτι να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά που βλέπουν στο φαρμακείο, όχι με την έννοια του να αντικαταστήσουν τον γιατρό –σε καμιά περίπτωση κάτι τέτοιο- αλλά να μπορέσουν να συμβουλεύσουν σωστά τον ασθενή για το ποιο σκεύασμα θα μπορούσε να δοκιμάσει στην αρχή ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων που έχει και να τον κατευθύνουν στη σωστή ιατρική ειδικότητα ώστε να μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημα της υγείας τους.

Θέλω να τονίσω με κάθε τρόπο ότι πιστεύω απόλυτα στους διακριτούς ρόλους όλων των υγειονομικών που εργάζονται στο χώρο της υγείας, είτε είναι γιατροί είτε είναι φαρμακοποιοί είτε είναι νοσηλευτές, ο καθένας νομίζω έχει το δικό τους ρόλο και όλοι μαζί συμβάλλουν σ’ ένα κοινό στόχο που είναι η καλύτερη δυνατή παροχή φροντίδας στον ασθενή, στο πως θα μπορέσουμε να τον ανακουφίσουμε από τα προβλήματα της υγείας που έχει. Νομίζω ότι με τέτοιου είδους συνέδρια κάνουμε ακόμη πιο στενή αυτή τη σχέση του ιατρικού και του φαρμακευτικού κόσμου, προσπαθούμε να ρίξουμε αυτά τα τείχη που τεχνηέντως δημιουργούνται από κάποιους που επιδιώκουν δεν ξέρω τι ακριβώς. 


Για ποιο λόγο ενώ αποφασίσατε μα προχωρήσετε στη διοργάνωση του Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, δεν κάνατε το ίδιο και για το άλλο συνέδριο σας που ανελλιπώς εδώ και χρόνια πραγματοποιείτο μέσα στον Οκτώβριο, το PharmaPoint το οποίο φέτος θα έκλεινε τα 20 χρόνια του;

Το PharmaPoint δεν είναι αμιγώς ένα συνέδριο, είναι μία μεγάλη γιορτή του φαρμακευτικού κόσμου, είναι μία έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων και υπηρεσιών και συγχρόνως έχει και ένα συνεδριακό κομμάτι. Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να γίνει η έκθεση για τους γνωστούς λόγους της πανδημίας δυστυχώς ήταν μονόδρομος η αναβολή του για την επόμενη χρόνια, πρώτα ο Θεός να είμαστε όλοι καλά να έχουμε ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε. Άρα λοιπόν ενώ το συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής είναι καθαρά επιστημονικό και έχει μόνο ομιλίες επιστημονικού περιεχομένου και μπορεί να γίνει διαδικτυακά γι΄ αυτόν το λόγο, το PharmaPoint δεν μπορεί να γίνει τουλάχιστον για την ώρα, δεν υπάρχουν λύσεις και δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε ποτέ τις μεγάλες κλαδικές εκθέσεις με κάποιον άλλο τρόπο. Άρα λοιπόν περιμένουμε την επόμενη χρονιά να γιορτάσουμε το επετειακό 20ο PharmaPoint


Γίνεται πολύς λόγος για το κατά πόσο εξυπηρετεί τον κλάδο ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιμόρφωση των φαρμακοποιών. Υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν την αξία αυτής της διαδικασίας. Ο προκατοχός σας στην προεδρία του ΦΣΘ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε μιλήσει στο DailyPharmaNews ως ο τότε πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την ανάγκη αναβάθμισης του ΙΔΕΕΑΦ και την επίσημη αναγνώριση από την πολιτεία της διαδικασίας επιμόρφωσης των φαρμακοποιών. Ποια είναι η άποψή σας;

Εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο που είχε χαράξει ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης στο κομμάτι της επιμόρφωσης των φαρμακοποιών σε τοπικό επίπεδο εδώ στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον και μπορέσαμε μία ομάδα από τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, τις επιστημονικές, αυτό που εμείς ονομάζουμε μεταπτυχιακά μαθήματα με την έννοια όχι ενός είδους πτυχίου αλλά ότι έρχονται ως εκδηλώσεις που προσφέρουν γνώσεις μετά από το πτυχίο που πήραμε από τη σχολή φαρμακευτικής. Αυτά λοιπόν τα μαθήματα τα εντάξαμε στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου και έτσι έχουμε πλέον μοριοδότηση και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κάτι που τους δίνει μία ιδιαίτερη βαρύτητα.

Άρα έχουμε δώσει και εμείς πάρα πολύ μεγάλο βάρος σε αυτό το κομμάτι και θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι μία προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνεται. Πιστεύουμε στη συνεχή επιμόρφωση. Είναι γεγονός, είναι δεδομένο ότι οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας της Φαρμακευτικής και της Ιατρικής, όσο μας ακουμπάει τέλος πάντων, τρέχουν συνέχεια. Δεν μπορεί να είναι καλός ένας φαρμακοποιός όταν δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις και στην ιατρική, όχι ως γιατρός αλλά ως φαρμακοποιός που πρέπει να γνωρίζει τις εξελίξεις. Όλα αυτά μας οδηγούν σ’ ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης το οποίο θα πρέπει να είναι μόνιμο, να είναι διαθέσιμο για όλους τους φαρμακοποιούς της χώρας.


Είχε γίνει μία κίνηση το 2018 με τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας για την επίσημη αναγνώριση της διαδικασίας επιμόρφωσης των φαρμακοποιών από την πολιτεία που όμως δεν προχώρησε. Δεν πρέπει να υπάρξει επιτέλους αυτή η αναγνώριση;

Ασφαλώς και χρειάζεται και πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν οι επαγγελματικοί σύλλογοι, εν προκειμένω ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που πρέπει να έχει πολύ μεγάλο ρόλο και βαρύτητα σε αυτό. για να γίνουν όμως τέτοιες τομές θα πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη χρονική συγκυρία η οποία θα ευνοήσει τέτοιου είδους αποφάσεις. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνουν όλα αυτά. Εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε από τη δική μας την πλευρά με όποιον τρόπο το κάνουμε, με όποιον τρόπο παίρνουμε μία μοριοδότηση, με όποιον τρόπο αυτή η μοριοδότηση μας βοηθάει ή δεν μας βοηθάει, δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι στο τέλος της ημέρας βγαίνουμε όλοι σοφότεροι παρακολουθώντας μία ομιλία ενός αξιόλογου ομιλητή και αυτό είναι εκείνο το οποίο την επόμενη μέρα μπορούμε να το μεταδώσουμε από τον πάγκο του φαρμακείου μας στον ασθενή που θα έρθει να ζητήσει την άποψή μας για ένα πρόβλημα υγείας του. Άρα εμείς είμαστε έτοιμοι, το κάνουμε πράξη, περιμένουμε κάποια στιγμή να θεσμοθετηθεί και πιο επίσημα. Βεβαίως και το θέλουμε και το πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει κιόλας ακριβώς για να υπάρχει αυτή η υποχρεωτική εκπαίδευση και η παρακολούθηση των εξελίξεων στο χώρο της επιστήμης μας.