ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εβδομαδιαία ενημέρωση της PGEU (19.10-23.10) - Δράσεις του Π.Φ.Σ

Στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναρτήθηκε η εβδομαδιαία ενημέρωση όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δραστηριότητα της PGEU για τη χρονική περίοδο από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2020.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:

  • Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναφορικά με το εμβόλιο του COVID-19 και τη διαχείριση του εμβολιασμού των πληθυσμών. Δίνεται έμφαση στο να γίνουν από τώρα οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε οι εμβολιασμοί να διενεργηθούν ομαλά και με τον ορθότερο τρόπο. Όποιο εμβόλιο κυκλοφορήσει θα πρέπει να έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εκτός από τις απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η κάθε χώρα, προσδιορίζονται και σαφείς κατηγορίες πληθυσμών που θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
  • Οι φαρμακοποιοί του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν εμβολιασμούς για τον COVID-19, μετά από αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στους σχετικούς κανονισμούς για τα φάρμακα.
  • Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, φαίνεται ότι η κυκλοσπορίνη σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19. Τα δεδομένα της μελέτης προέρχονται από νοσοκομείο της Μαδρίτης όπου χορηγήθηκε το γνωστό ανοσοκατασταλτικό σε 253 ασθενείς.
  • Παρουσιάζονται συζητήσεις και προκαταρκτικές ενέργειες που γίνονται στην Ε.Ε. πάνω στο ευαίσθητο θέμα της διασφάλισης των προμηθευτικών αλυσίδων φαρμάκων της Ευρώπης. Γίνεται αναφορά στα προβλήματα αλλά και στα θετικά δείγματα συνεργασίας και συσπείρωσης που προέκυψαν εν μέσω της τελευταίας πανδημίας.
  • Ο Ευρωπαϊκός αλλά και οι αντίστοιχοι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων των κρατών της Ε.Ε. πρόκειται να ζητήσουν από τις εταιρείες που παράγουν σκευάσματα που περιέχουν μετφορμίνη να προβαίνουν σε ελέγχους για την παρουσία νιτροζαμινών πριν την κυκλοφορία τους.
  • Ξεκίνησε στη Γερμανία πιλοτικά η διενέργεια αντιγριπικών εμβολιασμών σε 60 φαρμακεία. Αντίστοιχη προσπάθεια πραγματοποιείται και στη Δανία, σε 381 φαρμακεία.
  • Ενημέρωση για διάφορες ενέργειες, webinars και προγραμματισμένες δραστηριότητες αντιπροσωπειών της PGEU.

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ
  • Απαντήσαμε σε ερώτημα της Πολωνικής αντιπροσωπείας που διαβιβάστηκε στα μέλη μέσω της Γραμματείας της PGEU για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της κάθε χώρας όσο αφορά τη διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής.