ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικτυακή ομιλία του ΦΣΘ με θέμα την κοιλιοκάκη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ


Θεσσαλονίκη, 7 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φαρμακοποιών που παρακολούθησαν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου τη διαδικτυακή εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με θέμα «Κοιλιοκάκη: Παθοφυσιολογία και καθημερινά προβλήματα του πάσχοντα με τη νόσο». Περισσότεροι από 1.400 φαρμακοποιοί παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου https://webtv.fsth.gr/koiliokaki20 και υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους στις δύο ομιλήτριες.

Την αρχή έκανε η παιδογαστρεντερολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδογαστρεντερολογίας ΑΠΘ Dr Μαρία Φωτουλάκη, η οποία εξήγησε ότι η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα και εκδηλώνεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Η μέση ηλικία διάγνωσης στα παιδιά έχει αυξηθεί από τα 4 στα 8 χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που παραμένουν αδιάγνωστες. Η κ. Φωτουλάκη μίλησε, μεταξύ άλλων, για τα συμπτώματα και τη διάγνωση της νόσου, καθώς και για την εκπαίδευση των πασχόντων στον εντοπισμό και την αποφυγή των τροφίμων που κρύβουν μέσα τους γλουτένη.

Από την πλευρά της η τέως Πρόεδρος του Συλλόγου «Δράση για την κοιλιοκάκη», νοσηλεύτρια Μαίρη Τσελεκίδου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη και οι οικογένειές τους στην καθημερινότητά τους, ενώ παρουσίασε τις 10 αλήθειες σχετικά με τη νόσο. Επίσης αναφέρθηκε στον κατάλογο με τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και στον χάρτη «Thessaloniki Gluten free City» στον οποίο οι πάσχοντες μπορούν να εντοπίσουν εστιατόρια και μαγαζιά που σερβίρουν μενού χωρίς γλουτένη.