ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΑΕΣΠ: Ο φαρμακοποιός στην πρώτη γραμμή της μάχης

Τα φαρμακεία ως πυλώνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης που αντιμετωπίζει η Παγκόσμια κοινότητα αλλά και η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας και πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταρρεύσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η χώρα μας, προτείνουμε  μία σειρά μέτρων τα οποία αποσκοπούν στην στήριξη των φαρμακείων με κύριο στόχο να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Με συνέπεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα οι φαρμακοποιοί δίνουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή και πρέπει να παραμείνουμε ενεργοί στηρίζοντας τη Δημόσια Υγεία. Αυτή η τεράστια προσπάθεια γίνεται πλέον με μεγάλο οικονομικό κόστος λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών αλλά και με κίνδυνο της προσωπικής μας υγείας.
Δυστυχώς όμως παρατηρούμε, με μεγάλη απογοήτευση, ότι το φαρμακείο που παραμένει ενεργό αφού εξαιρείται της αναστολής λειτουργίας ορθώς, θεωρείται κακώς ότι δεν πλήττεται οικονομικά από την πανδημία. Συνέπεια αυτής της λανθασμένης αντίληψης είναι ότι τα φαρμακεία φαίνεται να εξαιρούνται από το μεγαλύτερο ποσοστό των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις.
Επίσης τη στιγμή που τα μέσα προστασίας δεν επαρκούν ούτε για τους ίδιους τους φαρμακοποιούς και το προσωπικό τους κάποιοι να επιχειρούν να δυσφημήσουν τον κλάδο μας ότι κερδοσκοπεί. Να το κάνουμε λοιπόν ξεκάθαρο. Ο φαρμακοποιός που βρίσκεται 365 μέρες του χρόνου, 24 ώρες της ημέρας δίπλα στους συμπολίτες μας και έχει δώσει όρκο προστασίας της Δημόσιας Υγείας   δεν θα εκτεθεί ποτέ έναντι των συμπολιτών του για λίγα λεπτά του ευρώ.

Αυτό που πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, από όλους τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, είναι ότι το φαρμακείο αποτελεί σημαντικότατο αρωγό του δημόσιου συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Αποτελεί το φίλτρο του συστήματος υγείας και είναι ο πιο προσβάσιμος χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας εν μέςω της πανδημίας. 
Γι’ αυτούς τους λόγους και επειδή τα φαρμακεία πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν ενεργά και μάχιμα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Προτείνουμε λοιπόν:
1)     Άμεσα να ξεκαθαρίσουν η κυβέρνηση και ο ΕΟΠΥΥ τις προθέσεις τους για την ΠΝΠ που αφορά τις πληρωμές μας. Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε την πληρωμή σε ποσοστό μέχρι 80% του ποσού του τιμολογίου.
2)      Αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες.
3)      Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, στο σύνολο των δόσεων.
4)     Να μειωθεί ο χρόνος εξόφλησης των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ για την παροχή της απαραίτητης οικονομικής ρευστότητας. 
5)     Αμεση δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων για τα φαρμακεία.
6)      Επιδότηση μισθολογικού κόστους του προσωπικού για τέσσερις μήνες.
7)     Εξειδικευμένες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για την προστασία των φαρμακοποιών και του προσωπικού των φαρμακείων.
8)      Εξασφάλιση του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την προστασία των φαρμακοποιών και του προσωπικού των φαρμακείων.
Θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και ευελπιστούμε ότι με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στο λειτούργημά μας θα υπάρξουν τα αναγκαία μέτρα για να μην έχουμε τις τραγικές επιπτώσεις γειτονικών Ευρωπαϊκών Χωρών και οι φαρμακοποιοί να δώσουν τη μάχη δυνατοί μέχρι το τέλος της κρίσης.
Οι φαρμακοποιοί περισσότερο ενωμένοι και αλληλέγγυοι από κάθε άλλη φορά δίνουμε μάχη στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των συμπολιτών μας και της προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.
Τα δικά μας εύσημα είναι η εμπιστοσύνη και η αναγνώριση από τους συμπολίτες μας στο έργο που επιτελούμε.
Κανείς μας δεν είναι μόνος του σε αυτή τη μάχη!Προχωράμε όλοι μαζί! Μόνο έτσι θα κερδίσουμε!
Με εκτίμηση και ευχές για υγεία και δύναμη! 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ