ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοβιομηχανίες: Ζητούν διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούν και τις κλινικές μελέτες

Στα 750 εκατ. ευρώ του φετινού clawback - σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ - τα 50 εκατ. της κυβέρνησης ως κίνητρο για επενδύσεις στο φάρμακο αντιστοιχούν στο 6,5%.


Διευκρινήσεις και αποτύπωση της πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση από το 2020 και έπειτα ζητούν εταιρείες του κλάδου, οι οποίες αν και χαιρετίζουν τις αναπτυξιακές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αναφορικά με το φάρμακο υπολείπονται συγκριτικά με τις επενδύσεις που διενεργούνται αλλά και τις υποχρεώσεις που έχουν επιβαρυνθεί οι φαρμακοβιομηχανίες τα χρόνια των μνημονίων.


Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μαθαίνουμε ότι έχουν ζητήσει φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να υπάρξουν κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τις κλινικές μελέτες. Μόλις πριν μερικές ημέρες από το βήμα της ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ως ελάχιστο κίνητρο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα, σε όσες εταιρείες του κλάδου επενδύουν, να συμψηφίσουν (έως 50 εκατ. ευρώ για το 2019) μέρος των επενδύσεων αυτών με τις υποχρεώσεις τους έναντι του ελληνικού Δημοσίου για το clawback.

Όποιος επενδύει σε διεθνώς ανταγωνιστικά και εμπορεύσιμα προϊόντα, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η ελληνική οικονομία, όποιος δημιουργεί μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όποιος φέρνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία, ανταμείβεται."

Παράγοντες από τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας μας ανέφεραν ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασιστεί να υπάρχει 100% συμψηφισμός της επένδυσης στις κλινικές έρευνες με το clawback. Παράλληλα για την πιστοποίηση του ποσού της επένδυσης είχε οριστεί η Γενική Γραμματεία Ερευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας. Τα θέματα που μπλόκαραν την συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν δύο: δεν είχε οριστεί η αρμόδια αρχή που θα έλεγχε τις περιπτώσεις των παραγωγικών επενδύσεων και επιπλέον δεν είχε βρεθεί το αντίστοιχο ποσό.

Με τη νυν κυβέρνηση υπάρχει η πρόβλεψη για τα 50 εκατ. ευρώ. αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν ο μερικός συμψηφισμός αφορά τόσο τις κλινικές μελέτες όσο και τις παραγωγικές επενδύσεις ή αν θα ισχύσει το 100% του συμψηφισμού στις κλινικές μελέτες. Επίσης, ποια τελικά θα είναι η αρμόδια αρχή που θα πιστοποιεί την επένδυση.

Αναμφίβολα η αγορά θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση και πάνω σε αυτές μπορούν να οικοδομηθούν και άλλα αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν το κίνητρο στην φαρμακοβιομηχανία να εντείνει τις επενδύσεις της στην εσωτερική αγορά. Ειδικότερα όσον αφορά τις κλινικές μελέτες εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 20 πολυεθνικές και 5 ελληνικές επενδύουν σε αυτή την αγορά και μάλιστα στην Ελλάδα.

Ομως εξαιτίας της αντι - αναπτυξιακής πολιτικής που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια, οι κλινικές μελέτες μειώθηκαν στο ήμισυ. Προ πενταετίας υπολογίζονταν σε 80 εκατ. ευρώ και σήμερα κυμαίνονται στα 42 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή βασικό ερώτημα για τις εταιρείες του κλάδου παραμένει η προέλευση των 50 εκατ. ευρώ, καθώς και τα κριτήρια με τα οποία η νυν κυβέρνηση κατέληξε σε αυτό. Την ίδια στιγμή, μέλημα της φαρμακοβιομηχανίας είναι να ενημερωθεί για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση από το 2020 και έπειτα, καθώς τα 50 εκατ. αφορούν την φετινή χρονιά. Και ενώ το συγκεκριμένο ποσό είναι μια καλή αρχή, εντούτοις αν το δει κάποιος συγκριτικά με το clawback -σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ- αντιστοιχεί μόλις στο 6,5%.

Πληροφορίες λένε ότι στα γραφεία των αρμοδίων της κυβέρνησης υπάρχει πλάνο από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας ότι η σταδιακή αύξηση των κινήτρων θα μπορούσε να αυξήσει και το ύψος των κλινικών μελετών που διενεργούνται στην Ελλάδα στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια.


Πηγή : iatronet