ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επτά εμβόλια και 97 φάρμακα λείπουν από τα ράφια - Χρόνιο πρόβλημα δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΦ

Σε χρόνιο πρόβλημα του ελληνικού συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, εξελίσσονται οι μακροχρόνιες ελλείψεις φαρμάκων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων ανέρχονται σε 104, έναντι 117 τον περασμένο Ιούλιο.
Πρόκειται για 58 φάρμακα για διάφορες παθήσεις (ήταν 68 τον Ιούλιο), 21 νοσοκομειακά φάρμακα (24 τον Ιούλιο), 7 εμβόλια (7 και τον Ιούλιο) και 18 που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ (18 και τον Ιούλιο).
Το θέμα των ελλείψεων δεν είναι μόνον ελληνικό και από το 2016 ερευνάται από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Οι προσπάθειες για έλεγχο του προβλήματος έχουν ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που οφείλονται στη μη τήρηση των ορθών πρακτικών από τους παρασκευαστές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΜΑ, οι ελλείψεις μπορεί να οφείλονται σε μία σειρά από αίτια, όπως οι δυσκολίες στις μονάδες παραγωγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των φαρμάκων.
Οι περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Ο EMA μπορεί να εμπλακεί σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν μία έλλειψη φαρμάκου προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια ή επηρεάζει πολλά κράτη μέλη.
Αρχές
Οι ρυθμιστικές αρχές εντός και εκτός της Ευρώπης εργάζονται όλο και περισσότερο για να αποτρέψουν τις ελλείψεις και να περιορίσουν τον αντίκτυπό τους όποτε συμβαίνουν.
Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο για τα φάρμακα επιδιώκει την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της έλλειψης φαρμάκων στους ασθενείς με τους εξής τρόπους:
Συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες για την επίλυση ζητημάτων παρασκευής και διανομής.
Ανταλλαγή πληροφοριών με διεθνείς εταίρους σχετικά με εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.
Οι υπηρεσίες αναζητούν, επίσης, πληροφορίες από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τον αντίκτυπο της έλλειψης φαρμάκων, προκειμένου να υποστηριχθεί η λήψη αποφάσεων.
Λαμβάνοντας, δε, μέτρα που επιτρέπουν τη χρήση εναλλακτικών φαρμάκων ή προμηθευτών.

Δημ.Κ.

Πηγή: iatronet