ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γιατί προκάλεσε ταραχή η τελευταία απαγόρευση του ΕΟΦ για παράλληλες εξαγωγές;

Τα 77 σκευάσματα της ανακοίνωσης αντιστοιχούν στο 60%-65% των εξαγωγών.

Πρωτοφανής απαγόρευση από πλευράς όγκου, είναι αυτή που πρόσφατα επέβαλε ο ΕΟΦ όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα 77 σκευάσματα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, αντιστοιχούν περίπου στο 60%-65% των εξαγωγών που σήμερα πραγματοποιούνται. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα αντιστοιχούν στο 10% των πωλήσεων φαρμάκων στα φαρμακεία (χωρίς τις πωλήσεις των παραφαρμάκων, ενώ αν τις υπολογίσουμε, πάνε στο 8%).


Ένα δεύτερο σημείο αλλά εξίσου σημαντικό όπως το πρώτο είναι ότι η ανακοίνωση δεν αναφέρει το χρονικό διάστημα που θα υπάρχει η συγκεκριμένη απαγόρευση.

Όπως λέγεται, αν διατηρηθεί ένα εξάμηνο, για παράδειγμα, οι φαρμακαποθήκες θα δουν τις ετήσιες εξαγωγές τους να πέφτουν κατά 1/3 τουλάχιστον με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους. Πληροφορίες μιλούν για διψήφιο αριθμό φαρμακαποθηκών που συστάθηκαν την τελευταία τριετία, με στόχο τη "σκούπα" και τις παράνομες εξαγωγές σκευασμάτων. Ωστόσο, σημαντικά θέματα στη ρευστότητά τους αλλά και στη βιωσιμότητά τους αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι φαρμακαποθήκες που νόμιμα εξάγουν φάρμακα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λόγω των περιορισμών που έχουν υποστεί οι τιμές των φαρμάκων, οι παράλληλες εξαγωγές είναι "οξυγόνο" για την επιβίωσή τους..

Συνολικά στον κλάδο δραστηριοποιούνται 142 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 44 είναι οι συνεταιριστικές μαζί με τις θυγατρικές τους.

Το θέμα είναι ότι ο ΕΟΦ δεν μπορεί να βγάλει άκρη ούτε με τις ελλείψεις, ούτε με τις παράνομες εξαγωγές, καθώς δεν έχει άρτιο ελεγκτικό μηχανισμό για να μπλοκάρει αθέμιτες πρακτικές. Αλλά και αν τις μπλοκάρει, μέσω της αναστολής λειτουργίας φαρμακαποθηκών, οι τελευταίες επανεμφανίζονται λίγο μετά με άλλο ΑΦΜ και άλλο αχυράνθρωπο στην ηγεσία. Από την άλλη, αναφέρουν οι πηγές μας, η διαπίστωση της παράνομης διακίνησης φαρμάκων, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι, καθώς εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι και εταιρικά σχήματα με αποτέλεσμα να χάνεται η διαδρομή του φαρμάκου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι η αγορά εμφανίζει μόνιμη ανεπάρκεια σε σκευάσματα πρώτης γραμμής. Χαρακτηριστικό αυτού είναι τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών σε πολλά σκευάσματα να μην ξεπερνούν τις λίγες ημέρες, με φυσική απόρροια την αδυναμία των φαρμακείων να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.


Πηγή : iatronet