ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τέλος στην Οδύσσεια με το Libre!

Υπεγράφη και εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού και της εταιρείας Abbott, που επιτρέπει από σήμερα την εκτέλεση παραπεμπτικών για την παροχή του συστήματος στιγμιαίας καταγραφής των τιμών γλυκόζης Libre.
Το σήριαλ της παροχής του Freestyle Libre που διήρκε πάνω από 3 χρόνια φθάνει, όπως όλα δείχνουν, στο τέλος του. Χθες το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ ενέκρινε τη σύμβαση με την εταιρεία, καθιστώντας την πάροχο του συστήματος. Αυτό ήταν και το τελευταίο κομμάτι του παζλ, που σηματοδοτεί και την άρση όλων των εμποδίων στην πρόσβαση των διαβητικών τύπου 1 και όσων χρησιμοποιούν αντλίες ινσουλίνης.
Το τελευταίο επεισόδιο είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο, όταν το σύστημα εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μετά την έγκριση της σύμβασης για την αποζημίωση του στα τέλη Νοεμβρίου. Μόνο που ο ΕΟΠΥΥ είχε αφήσει ανοικτές μια σειρά εκκρεμότητες, απαραίτητες για την προμηθεύτρια εταιρεία, με αποτέλεσμα η εταιρία να αδυνατεί να εκτελέσει τα παραπεμπτικά.
Το εμπόδιο ξεπεράστηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες και οι διαδικασίες επανεκκινήθηκαν. Το θέμα έφθασε στο χθεσινό ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και πλέον τα άτομα με διαβήτη μπορούν να προμηθεύονται το σύστημα Libre, χωρίς να καταβάλλουν συμμετοχή.
Συγκεκριμένα, το σύστημα στιγμιαίας καταγραφής των τιμών γλυκόζης αφορά άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, χορηγείται και σε χρήστες αντλιών ινσουλίνες. Θα καλύπτονται 26 αισθητήρες ετησίως, με μηδενική συμμετοχή. Αρχικά, το σύστημα θα παρέχεται από την εταιρεία Abbott αλλά σταδιακά θα αρχίσει να χορηγείται και μέσω των φαρμακείων.
Προβληματισμό προκαλεί, ωστόσο, η πρόβλεψη του Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την οποία τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να συνταγογραφούν ταυτοχρόνως το σύστημα και ταινίες μέτρησης σακχάρου. Η λύση φέρεται να δόθηκε από την εταιρεία, η οποία δεσμεύτηκε να χορηγεί η ίδια στους χρήστες του Libre περίπου 200 ταινίες μέτρησης ετησίως.

Πηγή: virus