ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι 2 πρώτες άδειες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα- Σε 1,5 χρόνο το πρώτο προϊόν στην αγορά

Ειδική επιτροπή του ΕΟΦ βρίσκεται στην τελική φάση διαμόρφωσης μιας σειράς παραμέτρων, στις οποίες θα βασιστεί η χορήγηση του παραγόμενου προϊόντος στους ασθενείς.

Στις δυο πρώτες αδειοδοτήσεις εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, προχώρησε το υπουργείο Εμπορίου.

Η παραγωγή θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, καθώς και εξαγωγές.


Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αρμόδιος Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, οι άδειες χορηγήθηκαν στην εταιρεία ΒΙΟΜΕΚΑΝ Α.Ε., με έδρα τη Λάρισα και στη ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ ΑΕ με έδρα την Κόρινθο. Στο μετοχικό τους κεφάλαιο μετέχουν ξένοι και Έλληνες επενδυτές. Για την πρώτη, η συνολική επένδυση ανέρχεται στα 9,5 εκατομμύρια και θα απαιτηθούν 51 θέσεις εργασίας. Η δεύτερη, θα επενδύσει 12,5 εκατομμύρια και θα απασχολήσει 66 εργαζόμενους.

Άλλες 12 εταιρείες έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα για καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης και εκτιμάται ότι ως το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί. Πρόκειται για συνολική επένδυση 185 εκατομμυρίων ευρώ, με 770 προγραμματιζόμενες θέσεις εργασίας. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, περιλαμβάνονται και ελληνικών συμφερόντων.

Όπως διευκρινίστηκε από τους υπουργούς Υγείας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι άδειες που λαμβάνουν αφορούσαν σε πρώτη φάση την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Θα ακολουθήσει αδειοδότητση παραγωγής τελικού προϊόντος, το οποίο εκτιμάται ότι θα διατεθεί στους Έλληνες ασθενείς σε 1,5 χρόνο.

Η άδεια έχει 5ετή διάρκεια και θα γίνεται πολύ αυστηρός έλεγχος προκειμένου να επικαιροποιηθεί.

Χορήγηση

Ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός, ανέφερε πως τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης δίνουν προστιθέμενη αξία στους ασθενείς.

Ανακοίνωσε πως η χορήγησή τους γίνεται με βάση απόφαση του ΕΟΦ, με σκοπό την ευχερή και οικονομικά προσιτή πρόσβαση των ασθενών.

Ειδική επιτροπή του ΕΟΦ διαμορφώνει ήδη το πλαίσιο χορήγησης των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως τις ενδείξεις, τις ιατρικές ειδικότητες που θα τα χορηγούν, τις φαρμακευτικές μορφές και γενικότερα θέματα που σχετίζονται με την κλινική παράμετρο.

Η χορήγησή τους θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όπως συμβαίνει σήμερα σε φάρμακα που χορηγούνται με ειδικούς όρους (οπιούχα). Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, αναμένεται να διαμορφωθούν μητρώα ασθενών, οι οποίοι θα λαμβάνουν τη θεραπεία.

Επενδύσεις

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης,, σχολίασε πως οι αδειοδοτήσεις εταιρειών για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης δείχνουν πως η χώρα έχει γίνει φιλική προς τις επενδύσεις. Ο νόμος-είπε- είναι αυστηρός, αλλά ευέλικτος για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ των επενδυτών περιλαμβάνονται ξένες εταιρείες από χώρες όπως ο Καναδάς και το Ισραήλ, οι οποίες δεν θα αρκεστούν στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Από το καλλιεργούμενο φυτό μπορεί να παραχθεί μονωτικό υλικό, καθώς και συμπληρώματα διατροφής.

Πηγή : iatronet