ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Κίτρινη κάρτα" στα φάρμακα 19-23 Νοεμβρίου - Εβδομάδα φαρμακοεπαγρύπνισης

Φέτος είναι αφιερωμένη στις δηλώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών σε παιδιά και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. 

Την 3η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία για την αναφορά παρενεργειών από τα φάρμακα ξεκίνησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέχρι τις 23 Νοεμβρίου. Η εκστρατεία φαρμακοεπαγρύπνησης, αποτελεί μέρος μιας εβδομάδας ενημέρωσης που εμπλέκει 32 αρχές φαρμάκων στην Ε.Ε.,τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.


Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές από κοινού θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των αναφορών τυχόν παρενεργειών φαρμάκων σε βρέφη και παιδιά, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Πέρυσι, στην Ελλάδα, οι παιδιατρικές αναφορές αποτέλεσαν μόλις το 14% των αναφορών για πιθανολογούμενες παρενέργειες, επίσης γνωστές σαν αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών.

Παρόλο που τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά,παρενέργειες μπορεί να συμβούν.

Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που σχετίζονται με όλα τα φάρμακα να γίνονται κατανοητοί και να γνωστοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς, καθώς επίσης και στους γονείς και τους φροντιστές των ασθενών, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ή περιμένουν μωρό.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να ποικίλλουν από πονοκέφαλο ή πόνο στομάχου, συμπτώματα γρίπης ή απλά αδιαθεσία.

Με τη δήλωση των ανεπιθύμητων ενεργειών, βοηθούμε τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να παρακολουθούν την ασφαλή χρήση των φαρμάκων στην αγορά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προληφθεί μελλοντική βλάβη.

Αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΕΟΦ, βασίζονται στην αναφορά των πιθανών παρενεργειών, ώστε να σιγουρευτούν ότι τα φάρμακα στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, όλα τα συστήματα αναφοράς πάσχουν από ελλιπή αναφορά - για αυτό είναι σημαντική αυτή η εκστρατεία, τόσο για να ευαισθητοποιήσει, όσο και για να βοηθήσει στην ενίσχυση του συστήματος.

Αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού συμπίπτει με την εβδομάδα ενημέρωσης και οι δύο εκστρατείες έχουν σκοπό να προωθήσουν τη διεθνή σύμπνοια και να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών.

Η εκστρατεία υποστηρίζεται από το Uppsala Monitoring Centre, το Κέντρο που συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πρόγραμμα διεθνούς παρακολούθησης των φαρμάκων, το οποίο έχει αναπτύξει εκστρατεία με κινούμενα σχέδια, ώστε να ενθαρρύνεται η αναφορά. Την υποστήριξή τους έχουν επίσης δηλώσει, μια σειρά οργανισμών, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενώσεις ασθενών όπως η EURORDIS, μία μη-κυβερνητική συμμαχία ενώσεων ασθενών που εκπροσωπεί ενώσεις ασθενών με σπάνιες παθήσεις από 70 χώρες.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας τυχόν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον ΕΟΦ, εύκολα και γρήγορα μέσω του Εθνικού Συστήματος Αναφοράς.

Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους: 

Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ(http://www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral) και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr 

Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337. 

Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585


Πηγή : healthmag