ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ελλείψεις φαρμάκων: Είναι περισσότερες κι από αυτές που ανακοινώνει ο ΕΟΦ

Μια απλή συζήτηση με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος ότι λείπουν αρκετά φάρμακα από νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία. Σε ένα βαθμό άλλωστε, το παραδέχονται και από τον ΕΟΦ...

Στις αρχές Σεπτεμβρίου (4/9) ο ΕΟΦ ανακοίνωνε την έλλειψη αρκετών φαρμάκων όπως την διαπίστωσε από το σύστημα που διαθέτει. Έτσι, από τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων λείπουν 19 σκευάσματα, μεταξύ αυτών ανοσοσφαιρίνες και κεφαλοσπορίνες Γ’ γενιάς, καθώς και φάρμακα για τα οστά. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, για τα οποία η έλλειψη αποδίδεται είτε σε προβλήματα επί της παραγωγής τους, είτε επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα ούτε και στο εξωτερικό.


Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα φάρμακα που λείπουν... Λείπουν εμβόλια και άλλα σκευάσματα που ασθενείς λαμβάνουν επί σειρά ετών και είναι δύσκολο να αλλάξουν με άλλα.

Το πρόβλημα δημιουργείται -ανάλογα με αυτόν που μας εξηγεί- από 3 πιθανές αιτίες:

-Προβλήματα των εταιριών στην παραγωγή.

-Προσπάθεια εισαγωγής ειδικά στην Ελλάδα των ελάχιστων δυνατών ποσοτήτων (λόγω χαμηλών τιμών).

-Παράλληλες εξαγωγές που είναι "θελκτικές" πάλι λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής κάποιων σκευασμάτων στην χώρα μας ενώ σε άλλες χώρες είναι πολύ ακριβότερα και έτσι είναι πολύ επικερδές να τα εξάγουν όσοι μπορούν νόμιμα.

Πάντως, όποια αιτία ή ...αφορμή κι αν ισχύει για το κάθε φάρμακο ή εμβόλιο σε έλλειψη, η ουσία είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πια σοβαρά προβλήματα. Και κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για αυτό πριν βρεθούμε σε ακόμα δυσκολότερη θέση.


Πηγή : iatropedia