ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΣΦΕΕ: Τέλος 5% για τα νέα φάρμακα μέχρι την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας

Εναλλακτική πρόταση αντί του ποσοστού επιστροφής 25% για τα νέα φάρμακα, έθεσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υπόψιν του γενικού γραμματέα Υγείας και προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, Γιώργου Γιαννόπουλου, με αφορμή τη συνέχιση των συνεδριάσεων της Επιτροπής.
Η φαρμακοβιομηχανία στο σύνολό της έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στην επιβολή του συγκεκριμένου τέλους, υπογραμμίζοντας ότι είναι δυσβάστακτο, και θα προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, γεγονός που δεν βοηθά τη δημόσια υγεία.
Στην κατεύθυνση αυτή είχε ζητήσει την εφαρμογή της Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας, προκειμένου να εντάσσονται οι νέες θεραπείες στη θετική λίστα και να αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Με την τρέχουσα επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, γ.γ. Υγείας Γ. Γιαννόπουλο, ο ΣΦΕΕ αντιπροτείνει ένα τέλος της τάξης του 5% το οποίο θα βαίνει μειούμενο κατά μια ποσοστιαία μονάδα κατ΄ έτος, δίνοντας έτσι το χρονικό περιθώριο να εφαρμοστεί το νέο σύστημα της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας.
Αναλυτικότερα, η επιστολή του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Η εφαρµογή του πρόσθετου rebate 25% είναι ένα επαχθές µέτρο που δεν αποφέρει πόρους στο σύστηµα, ενώ δηµιουργεί άσκοπες καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα νέα φάρµακα και γενικά δεν προάγει την δηµόσια υγεία.
Πάγια θέση του Συνδέσμου είναι η άµεση απόσυρση του ειδικού 25% (Ρnew 0,25), όπως περιγράφεται στο αρ. 35 του Ν. 3918/2011, δεδοµένου ότι σταδιακά εισάγεται η αξιολόγηση των φαρµάκων µέσω της µεθόδου HTA, η οποία δύναται υπό προϋποθέσεις να αποδώσει µεγαλύτερα οφέλη για το δηµόσιο σύστηµα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο µαθηµατικός τύποςπου καθορίζει το rebate µε την εξάλειψη του συντελεστή PNew.
Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει την πρόταση που διατυπώθηκε για την προσωρινή αντικατάστασή του µε σταθερά αποκλιµακούµενο σε έκταση πενταετίας ποσοστό επιστροφής, ως εξής: -5% επί της τιµής παραγωγού (ex-factory) για το πρώτο έτος από την ένταξή του στη Λίστα Αποζηµίωσης, 4% για το δεύτερο έτος, 3% για το τρίτο έτος, 2% για το τέταρτο έτος και 1% για το πέµπτο έτος.
Η πρόταση του ΣΦΕΕ αφορά τα παραπάνω ποσοστά, ως έχουν χωρίς τροποποιήσεις, ούτε ως προς το ύψος των ποσοστών ούτε ως προς τη χρονική διάρκεια, µέχρι την πλήρη λειτουργία του νέου πλαισίου αξιολόγησης και διαπραγµάτευσης για τα νέα φάρµακα. Σημειώνει δε, ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι εξαιρέσεις όπως αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα νοµοθεσία.

Πηγή: healthmag