ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δημιουργήθηκε το πρώτο εμβόλιο από του στόματος

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο εμβόλιο ενάντια στον ιό της γρίπης, το οποίο δεν χρειάζεται να φυλάσσεται στο ψυγείο ή στον καταψύκτη και είναι σε μορφή χαπιού.

Τα κλασσικά εμβόλια λειτουργούν δια της μεταφοράς ενός ζώντος ιού ή βακτηρίου, σε αβλαβή μορφή, στον οργανισμό, ώστε να προκληθεί ανοσολογική αντίδραση. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να αναγνωρίσει τη νόσο, όπως, για παράδειγμα, την γρίπη, και να την αντιμετωπίζει με αποτελεσματικό τρόπο.


Αλλά η δυσκολία με αυτά τα εμβόλια είναι ότι πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, για να μην αλλοιώνονται. Το εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης Α, που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, απαρτίζεται από τεχνητά πεπτίδια, που μιμούνται τους πραγματικούς ιούς, χωρίς να καταστρέφονται από τη διαδικασία της πέψης και μπορούν να χορηγηθούν σε μορφή χαπιού.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Investigation, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για εμβολιασμούς χωρίς βελόνες για πολλές διαφορετικές ασθένειες, κάνοντας πιο εύκολη τη διαδικασία προφύλαξης ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

"Όχι μόνο έχουμε καλά νέα για τα άτομα που φοβούνται τις βελόνες, αλλά έχουμε πλέον και έναν ευκολότερο τρόπο αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων, κάνοντάς τα κατάλληλα για χρήση ακόμη και σε δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες", εξήγησε ο καθηγητής Άντριου Σίγουελ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

"Πρέπει, ωστόσο, να συνεχιστούν οι έρευνες για την ανάπτυξη των συνθετικών αυτών εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και για όλες τις παθήσεις. Και αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο και περισσότερη δουλειά, για να μπορέσουν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους".


Πηγή : healthmag