ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κούρσα για έναν η προεδρεία του ΣΦΕΕ

Την απόφαση του να μην διεκδικήσει την προεδρεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Janssen και πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum (PIF), Μ. Παπαταξιάρχης.
Το όνομα του κ. Παπαταξιάρχη ακουγόταν εδώ και καιρό για τη θέση του «καπετάνιου» του ΣΦΕΕ, ωστόσο ο επικεφαλής της Janssen Ελλάδος το τελευταίο διάστημα κράταγε κλειστά τα χαρτιά του. Με ανακοίνωση του, λοιπόν, αποφάσισε να δώσει τέλος στα σενάρια, ξεκαθαρίζοντας πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρεία του Συνδέσμου. «Προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς», αναφέρει και εμφανίζεται να διεκδικεί εξισορροπητικό ρόλο για το PhRMA Innovation Forum.
«Η καινοτομία όπως ορίζεται από το PhRMA Innovation Forum σαφώς μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, ενώ η τεχνογνωσία και η ηθική στην επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που προτάσσονται και υπηρετούνται από το φορέα, μπορούν να λειτουργήσουν θεμελιακά», σημειώνει και προσθέτει: «Η προεδρία του PIF δεν θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΦΕΕ, αλλά να προσφέρει εκείνο τον εφελκυσμό που θα ενδυναμώσει το Σύνδεσμο στις προκλήσεις και αντιξοότητες της επόμενης πολύ δύσκολης μέρας».
Πληροφορίες αναφέρουν, βέβαια, πως στην πράξη θα ήταν δύσκολο για τον κ. Παπαταξιάρχη να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη μέσα στο ΣΦΕΕ (ιδίως από τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις) ώστε να καταφέρει να καθίσει στη θέση του προέδρου.
Έτσι, σε μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο, ο ΣΦΕΕ πηγαίνει σε εκλογές, με τον άνθρωπο που θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του Προέδρου να αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει μεθαύριο Κυριακή 18 Μαρτίου και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 23 του μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, περίπου τρία 24ωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας ελάχιστες υποψηφιότητες είχαν υποβληθεί.
Ο νυν πρόεδρος Π. Αποστολίδης αν και θα είναι παρόν στις διαδικασίες έχει γίνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει την προεδρεία του Συνδέσμου εκ νέου. Βασικός λόγος για την απόφαση του φέρεται να είναι η γενικότερη απογοήτευση του για τις εξελίξεις. Ωστόσο, εκτιμήσεις αναφέρουν πως η ανανέωση της θητείας του θα ήταν και πρακτικά δύσκολη.
Πληροφορίες, λοιπόν, εμφανίζουν ως επικρατέστερο για το «τιμόνι» του ΣΦΕΕ το Γενικό Διευθυντής της NovoNordisk και νυν αντιπρόεδρο του συνδέσμου, Ολύμπιο Παπαδημητρίου, αν και πρέπει να σημειώσουμε πως ο ίδιος δεν έχει δείξει τις προθέσεις του.

Η ανακοίνωση του κ. Παπαταξιάρχη:
Αναμφίβολα ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα διέρχεται μια περίοδο κρίσης. Αιτιολογημένη, δικαιολογημένη αλλά και σε κάποιο βαθμό αδικαιολόγητη. Η κρίση αυτή αγγίζει και τα θεσμικά πρότυπα, ενώ ταυτόχρονα έχει και ουσιαστικό θεσμικό περιεχόμενο.
Στη μετεξέλιξη της, γίνεται και κρίση εκπροσώπησης. Ο φαρμακευτικός κλάδος οφείλει να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική του αλλά και να επανατοποθετήσει τις αξίες του. Η οποιαδήποτε ανανέωση προσώπων και διοίκησης σιγουρά βοηθά, αλλά δεν απαντά συνολικά στο πρόβλημα. Η απάντηση οφείλει να εμπεριέχει ένα νέο σχέδιο στρατηγικής, συλλογικότητας, αλλά και να εδράζεται σε ανανεωμένη φυσιογνωμία, νέα ηγετικά πρότυπα και αρχές.
Στη βάση της παραπάνω λογικής και πλαισίου, δεν προτίθεμαι να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΦΕΕ. Προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και όλα κρίνονται στο πεδίο της προσφοράς. Η καινοτομία όπως ορίζεται από το PhRMA Innovation Forum σαφώς μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά, ενώ η τεχνογνωσία και η ηθική στην επιχειρηματικότητα με τον τρόπο που προτάσσονται και υπηρετούνται από το φορέα, μπορούν να λειτουργήσουν θεμελιακά.
Η προεδρία του PIF δεν θα πρέπει να είναι σκαλοπάτι για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΦΕΕ, αλλά να προσφέρει εκείνο τον εφελκυσμό που θα ενδυναμώσει το Σύνδεσμο στις προκλήσεις και αντιξοότητες της επόμενης πολύ δύσκολης μέρας. Άλλωστε το PIF θεσμικά και αναπτυσσόμενο το ίδιο, έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα ώστε μαζί με την υγιή επιχειρηματικότητα και τις σημαντικές προσπάθειες της Τοπικής Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ως οι δύο συνιστώσες, να επιτρέψουν και να υποχρεώσουν τη συνισταμένη του Συνδέσμου σε αξιόπιστη και αποδοτική μελλοντική πορεία.
Μπορούμε να συνδράμουμε με όρους διαφάνειας, ισχυρής ηγεσίας, υπευθυνότητας και χρέους στον Έλληνα ασθενή και την Πολιτεία. Η συλλογικότητα και οι δεσμεύσεις μας, μας επιτρέπουν να είμαστε χρήσιμοι δρώντας καταλυτικά από άλλους αναγκαίους θεσμικούς ρόλους.

Πηγή: virus