ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ: Απευθείας αποζημίωση στον ασφαλισμένο αναλώσιμων για κοχλιακά εμφυτεύματα


Δυνατότητα να αποζημιώνονται απευθείας οι ασφαλισμένοι για αναλώσιμα που αφορούν κοχλιακά εμφυτεύματα, δίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού του Οργανισμού, η δυνατότητα παρέχεται υπό προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των διαφόρων τύπων των επεξεργαστών των κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Οι υπηρεσίες μπορούν να αποδίδουν τις δαπάνες για μπαταρίες και καλώδια σύνδεσης απευθείας στους δικαιούχους, έπειτα από σχετικό τους αίτημα.
Για να συμβεί αυτό, η τοποθέτηση του κοχλιακού εμφυτεύματος ή η αντικατάσταση του επεξεργαστή ομιλίας να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 και ο προμηθευτής των αναλωσίμων να μην έχει ενεργή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ κατά την ημερομηνία έκδοσης του φορολογικού παραστατικού.
Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνονται όλοι οι συμβεβλημένοι πάροχοι ειδών των κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Σύμφωνα με τον ενιαίο κανονισμό παροχών, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει κάθε τέσσερα χρόνια ποσό από 600 ευρώ για καλώδια και μπαταρίες κοχλιακών εμφυτευμάτων.
Συσκευή
Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μία χειρουργικά εμφυτευμένη ηλεκτρονική συσκευή, η οποία παρέχει αίσθηση ήχου σε ένα άτομο που είναι βαθιά κωφό ή σοβαρά ακουστικό και στα δύο αυτιά.
Παρακάμπτει την κανονική διαδικασία ακρόασης, με έναν επεξεργαστή ήχου που βρίσκεται στο εξωτερικό του δέρματος (και γενικά φοριούνται πίσω από το αυτί) που περιέχει μικρόφωνα, ηλεκτρονικά, μπαταρία και ένα πηνίο που μεταδίδει ένα σήμα στο εμφύτευμα.
Το εμφύτευμα έχει ένα πηνίο για να δέχεται σήματα, ηλεκτρονικά και μια συστοιχία ηλεκτροδίων που τοποθετείται στον κοχλία, που διεγείρει το κοχλιακό νεύρο.
Η διαδικασία εμφύτευσης της συσκευής γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία.

Πηγή: iatronet