ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έξι στους 10 Έλληνες αλλάζουν συμπεριφορά σε θέματα υγείας λόγω κρίσης

Έρευνα της Medi Mark για τον ΣΦΕΕ δείχνει ότι η κρίση αναγκάζει την πλειοψηφία των Ελλήνων να δεχτούν εκπτώσεις όσον αφορά στις προσωπικές δαπάνες για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Όλοι παραδεχόμαστε ότι το επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης η οποία έχει πλέον ξεπεράσει την 8ετία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Medi Mark για τον ΣΦΕΕ, «Εικόνα της Φαρμακοβιομηχανίας στο Κοινό & Επιδράσεις της Οικονομικής κρίσης στο επίπεδο Υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα», αποδεικνύεται ότι οι έλληνες κατά 60% δηλώνουν ότι χρειάστηκε να αλλάξουν συμπεριφορά ως προς τα θέματα υγείας τον τελευταίο χρόνο, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, ενώ μόνο ένα 6% σημειώνει πως δεν αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές. Επίσης με βάση την έρευνα ένας στους 3 Έλληνες δεν ήταν σίγουρος αν έκανε ή όχι αλλαγές, επειδή πιθανότατα ανήκει στην ομάδα εκείνη που κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν χρειάστηκε να κάνει χρήση υπηρεσιών υγείας και φαρμάκων.
Είναι γεγονός ότι οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος της επιδείνωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση διαγνωστικών ή/και προληπτικών εξετάσεων και της ιατρικής παρακολούθησης, που εγείρουν ανησυχία για τις μελλοντικές ανάγκες περίθαλψης, τους δείκτες νοσηρότητας και το προσδόκιμο επιβίωσης. Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς, εντοπίζονται σε δύο επίπεδα, στο προσωπικό, καθώς απειλείται ευθέως η υγεία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και στο συλλογικό, καθώς το δημόσιο θα κληθεί να καλύψει τα αυξημένα κόστη νοσηλείας/ αγωγής που θα προκύψουν. Η περαιτέρω επιδείνωση του επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα καταδεικνύοντας την απαισιοδοξία που επικρατεί, ιδίως σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αύξηση της συμμετοχής
Ως το σημαντικότερο ζήτημα που προκύπτει κατά την περίοδο της κρίσης και το οποίο θα έχει συνέπειες και στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Συγκεκριμένα οι 1250 συμμετέχοντες, βαθμολογώντας από το 1 (Δε με επηρεάζει καθόλου) έως το 10 (Με επηρεάζει πάρα πολύ), δίνουν μέσο βαθμό περίπου 8,8 στην αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας, την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επίσης βαθμολογούν με 8,3 τις επιπτώσεις στις υπηρεσίες πρόνοιας και συγκεκριμένα α) τη μείωση των πόρων που προορίζονται για την περίθαλψη ή και την επιδοματική πολιτική ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (όπως π.χ. χρόνια πάσχοντες, πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, ΑΜΕΑ κλπ) και β) τη μείωση των υποστηρικτικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Φαρμακευτικές εταιρίες προς τους χρόνιους ασθενείς.
Ιδιαίτερα υψηλά με 8,7, βαθμολογούν επίσης τη μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και με περίπου 8 την απόσυρση ακριβών καινοτόμων φαρμάκων από την ελληνική αγορά ενώ με 7,8 βαθμολογούν την αύξηση του χρόνου αναμονής για τα καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα και με 7,7 την μειωμένη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα
Η έρευνα περιείχε επίσης και ερώτημα σχετικά με τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην οικονομία, όπου με 7,86 βαθμολογήθηκε η αποχώρηση φαρμακευτικών εταιριών από την Ελλάδα και με 7,5 η μείωση των κλινικών μελετών που γίνονται στη χώρα μας.

Αλλαγές συμπεριφοράς
Όσον αφορά στο 60% των Ελλήνων που σημειώνει ότι αναγκάστηκε να αλλάξει τη συμπεριφορά του σε θέματα υγεία, το 63% αναφέρει ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις αγορές άλλων προϊόντων-εκτός από φάρμακα-από το φαρμακείο. Το 36% να αναβάλουν κάποια επίσκεψη σε γιατρό για προληπτικές εξετάσεις, το 35% μείωσε τις αγορές ΜΗΣΥΦΑ, το 33% ανέβαλε διαγνωστικές εξετάσεις, το 14% ανέβαλε επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο, το 9% ακύρωσε ιδιωτικό ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας, το 8% ανέβαλε την εκτέλεση συνταγής και το 4% δήλωσε ότι μείωσε ή παρέλειψε κάποια ή κάποιες δόσεις φαρμάκου.
Η έρευνα αναφέρει ακόμη ότι η ανησυχία για την επίδραση της Οικονομικής κρίσης στο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, όπως μετρήθηκε για δύο συνεχείς χρονιές, το 2014 – 2015, καταγράφηκε ως σχεδόν καθολική, ειδικά στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.
Επίσης η αντιλαμβανόμενη εξέλιξη του επιπέδου της υγειονομικής περίθαλψης, που μετρήθηκε φέτος για πρώτη φορά, δείχνει ότι για τους 6 στους 10 (κυρίως οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα), η επιδείνωση θεωρείται βέβαιη, ενώ μόλις 3 στους 10 (κυρίως οι μη πάσχοντες) αναμένουν ότι θα παραμείνει σταθερό.
Οι πιο ευάλωτοι είναι και οι πιο απαισιόδοξοι καθώς αισθάνονται την επίδραση της κρίσης περισσότερο καθώς:
Έχουν μειώσει τις ενέργειες που αφορούν την υγεία τους
Περίπου οι μισοί έχουν ήδη αλλάξει τις αγωγές τους, αντικαθιστώντας τες με φθηνότερα φάρμακα
Έχουν αυξηθεί οι εισφορές τους και η συμμετοχή τους στα φάρμακα
Φοβούνται ότι η περαιτέρω μείωση των τιμών θα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των φαρμάκων.

Πηγή: healthmag