Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Φ.Σ.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Με αφορμή τις αντιδράσεις πολιτών σχετικά με την υπερβολική αύξηση των τιμών στα μη υποχρεωτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά τύπου DEPON-PANADOL-ΚΡΕΜΕΣ VOLTAREN κ.ά.) θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι:


1. Οι αυξήσεις που παρατηρούνται είναι συνέπεια του μνημονιακού Ν. 4254/14 σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. καθορίζονται πλέον ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρίες και όχι από το Υπ. Υγείας όπως τα υπόλοιπα φάρμακα που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ τα οποία υπόκεινται σε διατίμηση και οι τιμές τους μειώνονται συνεχώς.

2. Οι τιμές που αναγράφονται επί της συσκευασίας των φαρμάκων αυτών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους αξία, καθώς οι χονδρικές τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα από τις φαρμακευτικές εταιρίες κατά το δοκούν, ανά τακτά διαστήματα και δεν υπόκεινται σε καμία διατίμηση.

3. Οι φαρμακοποιοί είναι ο τελευταίος τροχός στην διατίμηση του φαρμάκου και ουδεμία ευθύνη φέρουν για τις υπέρογκες αυξήσεις που προέκυψαν από την απελευθέρωση των τιμών. Μάλιστα, χωρίς να θεωρηθούμε μετά Χριστό προφήτες, ήμασταν οι πρώτοι που αντιδράσαμε έντονα και επανειλημμένα, καθώς προβλέψαμε ότι η εμπορευματοποίηση και απελευθέρωση των συγκεκριμένων φαρμάκων, θα είχαν τις συνέπειες που όλοι τώρα βλέπουμε.

4. Όλα αυτά γίνονται με απώτερο σκοπό να οδηγηθούν τα φάρμακα σε περίεργα κανάλια διακίνησης με ανεξέλεγκτες τιμές, χωρίς την ασφάλεια και συμβουλή του φαρμακοποιού.Το φάρμακο για μας ήταν και πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό.