ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αυξάνονται σταδιακά οι ελλείψεις φαρμάκων διαπιστώνει ο ΕΟΦ

Νέες ελλείψεις για 117 φάρμακα

Η ατονία των ελέγχων του ΕΟΦ λόγω ... θερινών διακοπών άρχισαν να αυξάνουν τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά τον τελευταίο καιρό.

Από τις 96 ελλείψεις που είχαμε προ διμήνου, αισθητά περιορισμένες από τις ελλείψεις που είχαν διαπιστωθεί το χειμώνα (είχαν φτάσει τις 103), τώρα, οι υπηρεσίες του οργανισμού καταμέτρησαν 117 ελλείψεις φαρμάκων συνολικά.


Βέβαια, οι προσπάθειες αποκατάστασης της επάρκειας στην αγορά,έλυσαν το πρόβλημα για 20 σκευάσματα, όμως άλλα 21 φάρμακα βρέθηκαν και πάλι εκτός αγοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία του Paraplus, Travogen, Tarmed και Octegra, καθώς και από το ΙΦΕΤ των Ospolot, Restasis, Testoviron oily, Loniten, Zarontin και Depomedrol.

Όμως οι νέες ελλείψεις αφορούν τα φάρμακα Tazocin, Zobactam, Tazorex, Primperan, Myclausen, Vancomycin, Nolvac, Kiovig, καθώς και τα εμβόλια pentavac, vaqta για την ηπατίτιδα Α ενηλίκων, το Pneumo 23 (πνευμονιόκοκκου) και το ACT - HIB (αιμόφιλου ινφλουέντζα Β).

Στις ελλείψεις προστέθηκαν επίσης τα Nolvadex, Pulmicort, Salofalk, Sinequan, Fentanyl, Pregnyl 1500-5000 iu, ενώ το ΙΦΕΤ διαπιστώνει ελλείψεις στα Azactan, Erithromycin, Esperal, Sodium Nitrite, TRH, Deflazacort, Nepresol, Synacten Depot, Rythmodan, Ritmodan.

Από το σύνολο των φαρμάκων που λείπουν, τα 57 έχουν ανακοινώσει διακοπή διάθεσης και κυκλοφορίας, όμως όπως επισημαίνεται, υπάρχουν εναλλακτικά σχήματα για την αντιμετώπιση των παθήσεων.

Σε ότι αφορά ορισμένα εμβόλια, αναμένεται η αποκατάσταση της επάρκειά τους ως το τέλος της χρονιάς, ενώ για κεφαλοσπορίνες 3ης γενεάς δεν προβλέπεται η αποκατάσταση της κυκλοφορίας τους πριν το 2019. Σε πολλά από τα φάρμακα τα οποία επίσης παρουσιάζουν έλλειψη αναμένεται η εκ νέου κυκλοφορία τους ως το τέλος της χρονιάς, είχε γιατί θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην παρασκευάστρια εταιρία.

Η λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται τώρα σε έλλειψη επισυνάπτεται,εδώ.


Πηγή : healthmag