Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Αγώνας ταχύτητας για την πληρωμή των φαρμακοποιών από τον ΕΟΠΥΥ

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Συνεχίζονται οι πληρωμές εντός Αυγούστου με διεύρυνση του ωραρίου των υπηρεσιών - Εξόφληση Ιουνίου για φάρμακα και Μαρτίου για αναλώσιμα εντός μηνός.

Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των περιφερειακών διευθύνσεων, αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμής των παρόχων του Οργανισμού.


Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε ότι αφορά ειδικά την πληρωμή των φαρμακείων, επισημαίνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, οφείλονται κυρίως στη νέα διαδικασία εκκαθάρισης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι παρατηρείται και καθυστέρηση εκ μέρους ορισμένων παρόχων να υποβάλλουν ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα.

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ με αφορμή τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά, που χορηγούν αναλώσιμα και ιατροτεχνολογικά υλικά μόνο τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους, επισημαίνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης και πληρωμής των παρόχων του ΕΟΠΥΥ,συνεχίζεται και κατά τον Αύγουστο, με εντατικούς ρυθμούς.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ο χρόνος πληρωμής των φαρμακείων για τη χορήγηση φαρμάκων, έχει περιοριστεί σημαντικά από 90 ημέρες το 2015, σε 60 ημέρες το 2017.

Συγκεκριμένα, αύριο 8 Αυγούστου θα αποζημιώθουν τα φαρμακεία για τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούνιο (υποβολές φαρμάκου μηνός Μαΐου) συνολικού ύψους 152.303.676 ευρώ. Μέχρι τέλος του μήνα τα φαρμακεία αναμένεται να αποζημιωθούν τις υποβολές που κατατέθηκαν τον Ιούλιο και αφορούν δαπάνη φαρμάκου μηνός Ιουνίου.

Ειδικά για την κατηγορία υλικών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, τα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2017 χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς προπληρωμή (δωρεάν ή καταβάλλοντας τη προβλεπόμενη συμμετοχή) για τους δικαιούχους, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανακοινώνει ότι μέχρι και σήμερα, 7 Αυγούστου:

• Το ποσοστό εκκαθάρισης των υποβολών μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου ξεπερνά το 95% και το 91%, αντίστοιχα, του συνόλου των υποβολών σε όλη τη χώρα. 

• Το ποσοστό πληρωμής ανέρχεται σε 83% για τον Ιανουάριο και σε 73% για τον Φεβρουάριογια τα φαρμακεία όλης της χώρας. Αντίστοιχα, το ποσοστό πληρωμής των φαρμακείων του Πειραιά είναι στο 90% (Ιανουάριος) και στο 84% (Φεβρουάριος) και της Αττικής στο 81% (Ιανουάριος) και στο 60% (Φεβρουάριος).

• Σύμφωνα με την πορεία πληρωμών, η διαδικασία για τις υποβολές των φαρμακοποιών μηνός Μαρτίου για τα συγκεκριμένα υλικά, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Αυγούστου.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ακόμη: "Σημειώνεται ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται στη νέα διαδικασία ελέγχου και εκκαθάρισης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις υποβολές των φαρμακείων, ενώ αντιμετωπίζονται τα θέματα που προέκυψαν κατά τη πρώτη λειτουργική εφαρμογή της ως άνω διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, σημαντική εμπλοκή στην επιτάχυνση της διαδικασίας σημειώνεται λόγω της καθυστέρησης μέρους των παρόχων να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους (π.χ. ασφαλιστική – φορολογική ενημερότητα). Για το λόγο αυτό ζητείται η συνδρομή τους και άμεσα να προσκομίσουν τα απαιτούμενα παραστατικά και δικαιολογητικά.

Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ο Οργανισμός προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπωςδιεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) για τη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της".


Πηγή : healthmag