ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η Ιρλανδία από τα φαβορί για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Η μετακίνηση σε μία γειτονική χώρα, όπου η αγγλική γλώσσα είναι η κύρια γλώσσα, είναι η λιγότερο ενοχλητική επιλογή για το προσωπικό που εδρεύει στο Λονδίνο.

Ως ένα από τα φαβορί για την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), παρουσιάζεται η Ιρλανδία.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει επισήμως υποβάλει προτάσεις για τις έδρες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (European Banking Authority – EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Agency – EMA), που εδρεύουν στο Λονδίνο.


Στην περίπτωση της ΕΒΑ, βασικοί διεκδικητές είναι η Φρανκφούρτη και το Παρίσι, πόλεις που πληρούν πολλές από τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Για τη διεκδίκηση του ΕΜΑ, ωστόσο, η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς η Ιρλανδία έχει πολύ καλή φήμη στον φαρμακευτικό τομέα.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, δεδομένου ότι ο ΕΜΑ απασχολεί 800 εργαζόμενους, οι οποίοι επιτηρούν θεσμικά μία φαρμακευτική αγορά της τάξης των 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιρλανδία προβάλλει μία σειρά από πλεονεκτήματα. Η ρυθμιστική της αρχή για τα προϊόντα Υγείας συμβάλλει σήμερα σημαντικά στη λειτουργία του ΕΜΑ. Ιρλανδοί συμμετέχουν σε όλες τις κύριες επιτροπές και προεδρεύουν σε πολλές από αυτές.

Από την άλλη, η μετακίνηση της έδρας του EMA σε μία γειτονική χώρα, όπου η αγγλική γλώσσα είναι η κύρια γλώσσα, είναι η λιγότερο ενοχλητική επιλογή για το προσωπικό που εδρεύει στο Λονδίνο.

Το Δουβλίνο προσφέρει, επίσης, πολύ καλή διασύνδεση με το Λονδίνο, στην περίπτωση που οικογένειες εργαζομένων του ΕΜΑ αποφασίσουν να παραμείνουν στη βρετανική πρωτεύουσα για μία περίοδο μετά το Brexit.


Εντυπωσιακή

Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα επικοινωνίας, σε αντίθεση με τις προσφορές από 22 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υποψηφιότητα της ιρλανδικής κυβέρνησης φαίνεται πολύ εντυπωσιακή.

Έχουν προταθεί τρεις τοποθεσίες στο Δουβλίνο, δύο εκ των οποίων βρίσκονται κοντά σε λιμάνι και η τρίτη στο αεροδρόμιο της πόλης.

Η πρόταση προσφέρει, επίσης, ένα ολοκληρωμένο πακέτο μετεγκατάστασης οικογενειών. Παρέχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, σε μία αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας για συζύγους, Κοινωνική Ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη.


Πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ποιά πόλη θα επιλεγεί ως έδρα του ΕΜΑ είναι πολιτική και θα ληφθεί από τους επικεφαλής των 27 υπολοίπων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γενικός στόχος είναι να υπάρχει διασπορά των ευρωπαϊκών υπηρεσιών στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας και αυτό συμβαίνει ήδη, με εξαίρεση τη Ρουμανία, όπου δεν στεγάζονται υπηρεσίες.

Στην Ιρλανδία, πάντως, εδρεύει ένας ακόμη ευρωπαϊκός Οργανισμός, το Eurofound, το οποίο αποτελεί ένα γραφείο κοινωνικής έρευνας χαμηλού προϋπολογισμού.


Ελλάδα

Η ελληνική υποψηφιότητα για την έδρα του ΕΜΑ εμφανίζει μία σειρά από ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Το κτίριο του «Κεράνη» στον Πειραιά, που προτείνεται ως έδρα του ΕΜΑ, είναι άνετο, βιοκλιματικό, με λειτουργικότητα και εργονομικό σχεδιασμό.

Διαθέτει άριστη πρόσβαση στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, σύγχρονη ψηφιακή υποδομή, προδιαγραφές ασφάλειας και βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχεία πολύ υψηλών προδιαγραφών ποιότητας.

Πηγή : iatronet