ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μειώνεται η «φτηνή» συνταγογράφηση στις 5 κορυφαίες κατηγορίες φαρμάκων

Τα στοιχεία της QuintilesIMS επιβεβαιώνουν και πάλι την τάση να περιορίζεται η συνταγογράφηση των γενοσήμων και off patent σε «όφελος» των on patent.

Σε σταθερά επίπεδα φαίνεται να διατηρείται η αξία της συνταγογράφησης η οποία εκτελείται από τα ιδιωτικά φαρμακεία κατά την τρέχουσα χρονιά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και το μείγμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρείται επίσης σταθερό. Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της αγοράς, αν και στις 5 πρώτες κυρίαρχες θεραπευτικές κατηγορίες, η συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρείται στα ίδια επίπεδα, τα μερίδια των φτηνών φαρμάκων υποχωρούν. Μάλιστα η αξία της συνταγογράφησης των off patent και γενοσήμων φαρμάκων στις κατηγορίες αυτές δείχνει να κινείται με πτώση της τάξης του 6%. 




Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του οργανισμού, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος και τα αντιβιοτικά για συστηματική χορήγηση. Συνολικά οι 5 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της QuintilesIMS, το διάστημα 1/4/2016-31/3/2017, σε τιμές παραγωγού (ex factory) έκαναν τζίρο της τάξης των 1,88 δις. ευρώ ήτοι το περίπου 76% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ανάλογο είναι και το μερίδιο από πλευράς όγκου, καθώς με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι οι 5 αυτές κατηγορίες φτάνουν στα 229 εκατ. τεμάχια ή το 75% της αγοράς. Μάλιστα από πλευράς όγκου οι κατηγορίες αυτές συνολικά δείχνουν και μια μικρή αύξηση της τάξης του 2,5%.


Κατηγορίες 

«Δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς 1 στα 4 φάρμακα που γράφουν οι Έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία. Σύμφωνα λοιπόν με την QuintilesIMS, το διάστημα Απρίλιος 2016 - Μάρτιος 2017, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 89 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων για το καρδιαγγειακό σύστημα, σχεδόν όσα και το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο, αξίας 628 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Η αξία μάλιστα ήταν μειωμένη κατά περίπου 4,2% σε σχέση με το 12μηνο που προηγήθηκε. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση την αξία κατέχει μερίδιο 25,3%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) η αξία των οποίων έφτασε στα 169 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 7,2%. 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία σε ποσοστό 36% συνταγογραφούνται γενόσημα και κατά 47% off patent, όμως από πλευράς αξίας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 28,5% και 37,5%. Φαίνεται δε ότι η υποχώρηση της αξίας στην κατηγορία αυτή συνολικά κατά 4,2% όπως αναφέραμε, αποδίδεται στη μείωση της αξίας των συνταγογραφούμενων φτηνών φαρμάκων.

Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία αυτή, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν 45 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων, αυξημένες κατά 5%, η αξία των οποίων σε τιμές χονδρικής έφτασε στα442 εκατ. ευρώ, επίσης αυξημένη κατά περίπου 4%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 17,8%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ είναι σήμερα τα αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 95 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 5%, ενώ οι πραζόλες (ΑΟ2BC), παρουσίασαν μείωση αξία κατά 5% στα 94 εκατ. ευρώ .
Στην κατηγορία αυτή ο όγκος off patent και γενοσήμων διατηρείται σταθερός με μερίδιο 25% και 20%, ενώ σε αξία τα μερίδια έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε 17% και 14,5%, από μερίδια 18,6% και 15,6%. Δηλαδή νέα on patent φάρμακα αύξησαν το τζίρο της κατηγορίας αλλά μείωσαν επίσης κι μερίδια καθώς τα παλιότερα φάρμακα έχασαν πωλήσεις.

Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία 44 εκατομμύρια συσκευασίες συνολικής αξίας 368 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε σημαντική υποχώρηση η οποία ήταν της τάξης του 7% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στα περίπου 14,8%.
Είναι η μόνη σημαντική κατηγορία όπου τα γενόσημα αύξησαν το μερίδιό τους στο 25% από 21,5% από πλευράς όγκου και στο 26% από 22,4% από πλευράς αξίας. Αντίθετα σημαντική υποχώρηση παρουσίασε η αξία των off patent με μεγάλο μερίδιο στο 52,4% από 57%.

Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν 28 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων αυξημένες κατά 4% αξίας 237 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε και τη μεγαλύτερη άνοδο από πλευράς αξίας ήτοι 10%. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως περιλαμβάνονται φάρμακα με βάση και τη γνωστή δραστική ακετυλοσαλικυλικό οξύ καθώς και την ιδιαίτερα δημοφιλή κλοπιδογρέλη. Και σ αυτή την κατηγορία τα μερίδια από πλευράς αξίας μειώθηκαν για τα φτηνά φάρμακα και συγκεκριμένα στο 14% από 16% για τα γενόσημα και στο21,5% από 25% για τα off patent.

Άνοδο 6% σημείωσε η πέμπτη μεγαλύτερη κατηγορία, των αντιβιοτικών για συστηματική χορήγηση με πωλήσεις αξίας 205 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 6% και όγκο αυξημένο κατά 4% στα 23 εκατ. τεμάχια. Και στην κατηγορία αυτή, μειώθηκε το μερίδιο των off patent από πλευράς αξίας στο 34% από 35% και των γενοσήμων στο 12% από 14%.


Πηγή : healthmag