ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ.Θεοδοσιάδης: Τι επώδυνο φέρνει το τέταρτο μνημόνιο για τα φαρμακεία

Επώδυνες για τον κλάδο των φαρμακοποιών είναι οι αλλαγές που φέρνει το τέταρτο Μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς και το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η συμφωνία όχι μόνο δεν αφήνει αλώβητο τον χώρο του φαρμάκου, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων με σειρά μέτρων που έχουν λάβει όλες οι κυβερνήσεις, αλλά έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στους φαρμακοποιούς, που έχουν εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά

Ένα από τα «αγκάθια» είναι ότι έχει ανοίξει επισήμως, και με τη βούλα, ο δρόμος στα
σούπερ μάρκετ για την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ. Και μπορεί το θετικό της υπόθεσης να είναι ότι όσα θα πωλούνται από σούπερ μάρκετ δεν αυξάνονται πέραν των 216, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα μείνει αιωνίως σταθερός

Πάντα υπάρχει ο φόβος ότι έχει ανοίξει η «Κερκόπορτα» και πως ο αριθμός των 216 ΜΥΣΥΦΑ εν καιρώ θα αυξάνεται. Η διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ θα συνθλίψει το κέρδος των φαρμακοποιών, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές τους θα εκτοξευτούν ραγδαία. Κι αυτό διότι στη συμφωνία προβλέπεται ότι «η κυβέρνηση θα εγκρίνει νομοθεσία για απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ χωρίς περιορισμούς τιμών». 

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, υπό την πίεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα θεσμοθετήσει fast track διαδικασία για τη μετάβαση των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ. Φοβάμαι ότι αυτό θα είναι προς την κατεύθυνση των μειωμένων ελέγχων, της κερδοφορίας και εις βάρος της ασφάλειας των φαρμάκων. 

Φυσικά, ανακοινώθηκε και η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών στον ΕΟΦ, αλλά εκτιμώ ότι είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού θα μπορεί μόνο να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών. 

Λανθασμένη είναι και η πολιτική που προωθείται για την αύξηση της πώλησης των γενοσήμων, ώστε η διείσδυσή τους να φτάσει από 25% σήμερα στο 40% έως το τέλος του έτους και στο 60% το πρώτο εξάμηνο του 2018. Θεωρώ ότι το ποσοστό στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση είναι υπερβολικά υψηλό και δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ενώ τα κίνητρα προς τους φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων είναι σε λάθος κατεύθυνση

Με τις εξελίξεις αυτές γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το να λέει το υπουργείο Υγείας πως οι κεντρικοί στόχοι των φαρμακοποιών επιτεύχθηκαν και να πανηγυρίζει μόνο γέλια προκαλεί. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις προκαλούν αγανάκτηση, γιατί προσβάλλουν και την ίδια τη νοημοσύνη μας. 

Οι φαρμακοποιοί δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, θα αντιδράσουμε εξηγώντας στους πολίτες ότι κινδυνεύει η υγεία τους όταν παίρνουν φάρμακα από σούπερ μάρκετ. Όσο για τις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, εάν η κυβέρνηση και η τρόικα νοιάζονται για τον Έλληνα πολίτη, ας τις μειώσουν με απόφαση του υπουργού. Ας καθορίσει το υπουργείο τις τιμές των φαρμάκων αυτών κι ας τις μειώσει στο 50%. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Πηγή: Δημοκρατία Β.Ελλάδος