ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. Θεοδοσιάδης: Φάρμακα μόνο από τα φαρμακεία

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μιλά στη "Θ" για τις αλλαγές που φέρνει η υπογραφή της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει στη «Θ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης με αφορμή τη συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει η συμφωνία με τους θεσμούς στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σουπερμάρκετ θα συνθλίψει το κέρδος των φαρμακοποιών, ενώ σχολιάζοντας τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών στον ΕΟΦ, το οποίο θα παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών, επισημαίνει ότι «είναι για τα μάτια του κόσμου».

Αναφερόμενος στην πολιτική που προωθείται για την αύξηση της πώλησης γενόσημων, ο κ. Θεοδοσιάδης δηλώνει ότι το ποσοστό στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση είναι υπερβολικά υψηλό και δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ενώ ξεκαθαρίζει ότι τα κίνητρα προς τους φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενόσημων είναι σε λάθος κατεύθυνση.
«Το να λέει το υπουργείο ότι οι κεντρικοί στόχοι των φαρμακοποιών επιτεύχθηκαν και να πανηγυρίζει μόνο γέλια προκαλεί. Διότι στα χρόνια των μνημονίων οι φαρμακοποιοί έχουν χτυπηθεί από όλες τις κυβερνήσεις με σειρά μέτρων, που τους έχουν οδηγήσει σε εξουθένωση, σε σωματική και ψυχική κόπωση. Τέτοιου είδους ρυθμίσεις προκαλούν αγανάκτηση, γιατί προσβάλλουν και την ίδια τη νοημοσύνη μας», δηλώνει ο κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει: «Από τη στιγμή που φάρμακα φεύγουν από τα φαρμακεία και πάνε στα σουπερμάρκετ, δεν υπάρχει κέρδος. Να πανηγυρίζουμε γιατί η ζημία είναι αυτή και δεν είναι μεγαλύτερη; Αυτό δεν λέγεται κέρδος».
Χωρίς περιορισμούς τιμών
Όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσιάδης, στο θέμα των ΜΥΣΥΦΑ υπάρχουν θετικές και αρνητικές όψεις. Η θετική είναι ότι όσα θα πωλούνται από σουπερμάρκετ δεν αυξάνονται πέραν των 216, που έχει αποφασιστεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα μείνει αιωνίως σταθερός.
«Πάντα υπάρχει ο φόβος ότι έχει ανοίξει η κερκόπορτα και πως ο αριθμός των 216 ΜΥΣΥΦΑ εν καιρώ θα αυξάνεται. Είναι θετικό ότι τώρα δεν αποφασίστηκε αύξηση του αριθμού τους, αλλά είναι αρνητικό ότι επισήμως και με τη βούλα έχει ανοίξει ο δρόμος στα σουπερμάρκετ», επισημαίνει.
Αναφερόμενος στην τιμή πώλησής τους, τονίζει ότι στη συμφωνία επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση θα εγκρίνει νομοθεσία για απελευθέρωση των ΜΥΣΥΦΑ χωρίς περιορισμούς τιμών». Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν ραγδαία, κάτι που αποτελεί επιδίωξη της φαρμακοβιομηχανίας.
«Υπάρχει δήλωση του υπουργού ότι στη συσκευασία των φαρμάκων αυτών θα αναγράφεται ενδεικτική λιανική τιμή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά μπαίνει, για να διαμορφώνει ένα περιβάλλον οικονομικό. Ωστόσο δεν ελήφθη καμία δέσμευση για τη χονδρική τιμή αυτών των φαρμάκων κι άρα και για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών», λέει ο κ. Θεοδοσιάδης και εξηγεί ότι «αν το υπουργείο έχει ενδεικτική τιμή για ένα φάρμακο 2 ευρώ και τη χονδρική την καθορίζει η βιομηχανία στα 1,95 ευρώ, το φαρμακείο θα κερδίσει 5 λεπτά. Αν όμως το σουπερμάρκετ αγοράσει 1 εκατομμύριο κουτιά από αυτό το φάρμακο, θα πάρει μία έκπτωση, η οποία θα το καταστήσει υπερανταγωνιστικό. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση και για το κέρδος του φαρμακοποιού και της φαρμακαποθήκης που μεσολαβεί».
Ο ίδιος τονίζει ότι «υπάρχει πίεση από την τρόικα και δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα θεσμοθετήσει διεργασίες ταχείας έγκρισης της διαδικασίας μετάβασης των φαρμάκων αυτών από τα φαρμακεία στα σουπερμάρκετ. Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι αυτή η fast track διαδικασία θα είναι προς την κατεύθυνση των μειωμένων ελέγχων, της κερδοφορίας και εις βάρος της ασφάλειας των φαρμάκων».
Όσο για το Παρατηρητήριο Τιμών, «η δημιουργία του δείχνει -και ήταν αντιληπτό και από τα λόγια του υπουργού- ότι θεωρούν βέβαιο πως οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ, φεύγοντας στα σουπερμάρκετ, θα εκτοξευτούν. Το Παρατηρητήριο θα μπορεί μόνο να παρακολουθεί και το πολύ πολύ να κάνει καμιά σύσταση σε εταιρεία, αλλά σιγά που το υπουργείο Υγείας θα κάνει σύσταση στην α’ ή β’ πολυεθνική, που έχει ισολογισμό τριπλάσιο από της χώρας μας. Δεν έχουμε ανάγκη από παρατηρητήρια αλλά από μέτρα, για να μην αυξηθούν οι τιμές και να μην κινδυνεύει η υγεία των πολιτών».
Αγκάθι τα γενόσημα
Όσον αφορά τα γενόσημα, η κυβέρνηση συμφώνησε ότι η διείσδυση από 25% σήμερα θα φτάσει στο 40% έως το τέλος του έτους και στο 60% στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
«Εκτιμώ ότι αυτή η στοχοποίηση είναι υπερβολικά υψηλή. Δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ενώ τα κίνητρα προς το φαρμακοποιό είναι προς λάθος κατεύθυνση. Η διαδικασία ενίσχυσης των γενόσημων γίνεται με τρόπο άγαρμπο, που φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο παράγων ‘σύσταση του γιατρού’, διότι δεν θέλουν να καταλάβουν στο υπουργείο ότι, όταν ο γιατρός συστήνει ένα φάρμακο, ο ασθενής ηθικά, επικοινωνιακά, λογικά, ιατρικά ‘δεσμεύεται’ ότι θα πάρει αυτό το φάρμακο. Δεν σηκώνει καμία άλλη παρέμβαση. Κατά συνέπεια η ακολουθούμενη πολιτική και από αυτήν την κυβέρνηση και από την προηγούμενη, με πιεστικούς τρόπους, οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να λένε οι πελάτες ‘δεν πιστεύω να μου δίνεις γενόσημο’, διότι αντιλαμβάνονται ότι, όταν η πολιτεία πιέζει προς μία κατεύθυνση, πιέζει γιατί το προϊόν είναι κατώτερης ποιότητας».
Πώς θα αντιδράσουν οι φαρμακοποιοί
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ όλα έχουν ψηφιστεί και έχουν νομοθετηθεί και η όποια αντίδραση κλασικού τύπου είναι χωρίς αποτέλεσμα. Οι φαρμακοποιοί θα αντιδράσουν εξηγώντας στους πολίτες ότι κινδυνεύει η υγεία τους όταν παίρνουν φάρμακα από σουπερμάρκετ.
«Όποιος θέλει φάρμακο απευθύνεται στο φαρμακείο, μιλά με το φαρμακοποιό του και παίρνει το κατάλληλο φάρμακο. Από το σουπερμάρκετ αγοράζει άλλα προϊόντα, πάντως όχι φάρμακα. Οι δε τιμές είναι υπερβολικά χαμηλές και δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια μείωσής τους, εκτός αν αυξηθούν και μετά μειωθούν -κόλπο γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση ή η τρόικα θέλει να νοιαστεί για τον Έλληνα πολίτη, ας μειώσει τις τιμές με απόφαση του υπουργού. Ας καθορίσει το υπουργείο τις τιμές των φαρμάκων αυτών κι ας τις μειώσει στο 50%. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Πηγή: makthes.gr