Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών οδηγεί η δημοσίευση την Παρασκευή 26 Μαΐου από το υπουργείο Υγείας Υπουργικής Απόφασης για τον τρόπο υπολογισμού των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς ενώ μέχρι πριν τη δημοσίευση της απόφασης αυτής η τιμή λιανικής προέκυπτε από την χοντρική τιμή συν 35%, πλέον η λιανική προκύπτει από την χοντρική συν 30%. Για παράδειγμα για ένα σκεύασμα με χονδρική τιμή τα 10,00 € η τελική λιανική ήταν 14,31 με το ΦΠΑ. Με το νέο τρόπο διαμορφώνεται σε 13,78 με το ΦΠΑ, άρα με -3,70% έμμεση αλλά «υποχρεωτική» έκπτωση.


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατήγγειλε την υπουργική αυτή απόφαση με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη» αλλά και «ανεφάρμοστη» ενώ θεωρεί σίγουρο ότι μέσα από αυτές τις κινήσεις τα ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμών, παρά τη «διαφαινόμενη αγωνία» του Υπουργείου να υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος των τιμών μέσω του ΕΟΦ».

Προκειμένου να αντιδράσει ο ΠΦΣ επανέφερε στο προσκήνιο ως «όπλο», τη συστηματική ανακοίνωση κάθε αύξησης στις τιμές -το Παρατηρητήριο τιμών που είχε προαναγγείλει τον Δεκέμβριο σε συνέντευξη Τύπου- με σκοπό να ενημερώνει τους πολίτες για τις τιμές ώστε να κατανοήσουν «πως βλέπουν ανταγωνισμό εγχώρια και ξένα συμφέροντα».


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ έχει ως εξής:
«Ανεφάρμοστη και απαράδεκτη είναι η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σχετικά με τον τρόπο και την διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό υγείας αλλά και στην παρέμβαση του στην Βουλή, είχε τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν να αναγράφεται η ενδεικτική λιανική τιμή στις συσκευασίες κατά τρόπο αυθαίρετο και αδιευκρίνιστο από τους παραγωγούς.

Με τον τρόπο αυτό οι φαρμακοποιοί εμμέσως δεσμεύονται για τιμές που οι παραγωγοί έχουν αναγράψει, χωρίς να διευκρινίζεται ποια είναι η χονδρική τιμή.

Από την διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης είναι προφανές ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα οδηγηθούν σε αυξήσεις τιμών, παρά την διαφαινόμενη αγωνία του Υπουργείου να υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος μέσω του ΕΟΦ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απορρίπτει την Υπουργική Απόφαση ως επιζήμια για την Δημόσια Υγεία και ζητά εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας. Παράλληλα δηλώνει για μια ακόμη φορά πως θα δημοσιεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις αυξήσεις στα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός πως βλέπουν ανταγωνισμό εγχώρια και ξένα συμφέροντα».


Πηγή : dailypharmanews