ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πρόκληση για την Ελλάδα η διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Ο Οργανισμός έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις μέρες για τις συναντήσεις του.

Σημαντική ευκαιρία αποτελεί για την Ελλάδα η διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA).


Η έδρα του ΕΜΑ είναι στο Λονδίνο και με δεδομένη την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου, αποφασίστηκε να εκκινήσει μία “Διαδικασία που καταλήγει στην απόφαση για αλλαγή τοποθεσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στο πλαίσιο της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση”.

Όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ικανοί για διεκδίκηση της νέα έδρας για τις εγκαταστάσεις του ΕΜΑ (κτιριακές και λειτουργικές υποδομές), αποτελούν όλα τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ένωσης, τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν μία αίτηση με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιουλίου 2017.

Ανάλογα με το κατά πόσο πληρούν ποσοτικά και ποιοτικά τα προκαθορισμένα κριτήρια αλλά και τις ανάγκες του οργανισμού (τα οποία και αναλυτικά παρατίθενται στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η αίτηση θα αξιολογηθεί και στη συνέχεια, με μία διαδικασία ψηφοφορίας, η οποία θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο, θα επιλεχθεί η νέα έδρα.

Στο θέμα αναφέρονται 22 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Η διεκδίκηση της νέας έδρας από την Ελλάδα – σημειώνουν – θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας για τη χώρα μας με πολλαπλά οφέλη. Αρχικά, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες.

Επιπλέον, θα φέρει έσοδα, καθώς υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι μαζί τα παιδιά τους ανέρχονται στα 1.538 άτομα, ενισχύοντας την οικονομία μέσω δαπανών διαμονής, σίτισης, ένδυσης και ψυχαγωγίας.

Εκτιμάται πως ο Οργανισμός έχει κάθε χρόνο 36.000 επισκέπτες, οι οποίοι μένουν κατά μέσο όρο τέσσερις μέρες για τις συναντήσεις του. Οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία φτάνουν τις 30.000 νύχτες το χρόνο, με το μέγιστο αριθμό κρατήσεων την ημέρα να φτάνει τα 350 δωμάτια (στοιχεία του 2015), το οποίο συνεπάγεται τουριστική ανάπτυξη.


Διαπιστευτήριο
Η επιλογή της Ελλάδας ως νέα έδρα των κτιρίων του ΕΜΑ θα αποτελεί διαπιστευτήριο κάλυψης των σύγχρονων απαιτήσεων ενός τέτοιου Οργανισμού σε θέματα τεχνολογίας, κάλυψης ασφαλούς δικτύου, γρήγορης ταχύτητας διαδικτυακής σύνδεσης, επαρκούς αποθήκευσης δεδομένων.

Αυτό θα ωθεί διαρκώς την Ελλάδα σε συνεχή επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ακολουθώντας διαλειτουργικές και διαφανείς διαδικασίες, καθώς θα υποχρεώνονται τα ελληνικά υπουργεία και αρχές να έρχονται συχνά σε συναλλαγές με τον ΕΜΑ.

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπουν ότι ο αριθμός αιτήσεων θα είναι μεγάλος, με τον ανταγωνισμό ιδιαίτερα υψηλό, ενώ ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Πηγή : iatronet