ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΜΥΣΥΦΑ: Νέος τρόπος τιμολόγησης


Απελευθερώνεται η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ με εξαίρεση την τιμή που προβλέπεται ως νοσοκομειακή ενώ ο εκάστοτε υπουργός Υγείας έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τους κανόνες διαμόρφωσης ενδεικτικής τιμής τους. Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Ο τρόπος υπολογισμού της ενδεικτικής τιμής θα βασίζεται στη βασική τιμή, η οποία θα καθορίζεται με βάση την τιμή παραγωγού που αποτελεί τη βάση των υπόλοιπων τιμών. Ο μηχανισμός διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν προσδιορίζεται τιμολογιακή βάση για την λιανική και τη νοσοκομειακή τιμή.
Τα ΜΥΣΥΦΑ, όπως και τα ήδη κυκλοφορούντα, τιμολογούνται με βάση τις τρεις χαμηλότερες χώρες ή τις δύο η τη μία χώρα, εφόσον βρεθεί τιμή για τον καθορισμό της λιανικής τιμής. Όταν δεν βρίσκεται ούτε μία χώρα, ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Η ενδεικτική τιμή δεν θα είναι υποχρεωτική για τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας, τους χονδρεμπόρους, τα φαρμακεία και τους λοιπούς φορείς λιανικής διάθεσης των προϊόντων αυτών.
Θα μπορούν ελεύθερα να καθορίζουν την τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τα συγκεκριμένα σκευάσματα και μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι διατάξεις περί δελτίου τιμών δεν θα εφαρμόζονται στα ΜΥΣΥΦΑ.
Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της ανώτατης υποχρεωτικής νοσοκομειακής τιμής των ΜΥΣΥΦΑ. Η τιμή αυτή θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Η τιμή των νοσοκομειακών ΜΥΣΥΦΑ θα καθορίζεται ως εξής:
Ως τιμή σύγκρισης των φαρμάκων που θα ενταχτούν και έχουν όμοια προϊόντα στον κατάλογο, είναι η τιμή που τα όμοια προϊόντα, που ήδη κυκλοφορούν, είχαν λάβει στον προηγούμενο κατάλογο ή πρόκειται να λάβουν ως χαμηλότερη τιμή, με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ήδη κυκλοφορούντα, θα λαμβάνουν τη νοσοκομειακή τιμή του τελευταίου δελτίου τιμών, εκτός εάν προκύπτει μικρότερη τιμή από την περαιτέρω εφαρμογή της από τις τρεις ή τις δύο ή τη μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγή: Iatropedia