ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία για τις κλινικές μελέτες

Φιλόδοξα σχέδια για τις κλινικές μελέτες φαίνεται πως έχει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας, η κυβερνηση επιδιώκει τη δέσμευση των πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ότι τα επόμενα 4 έτη θα διενεργηθούν στη χώρας μας κλινικές μελέτες, που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί και η υλοποίηση επενδύσεων στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου από το βήμα του Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο της Υγείας.


Από την πλευρά του, προκειμένου να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, ώστε να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες να παράγουν φάρμακα στη χώρα μας.

Νωρίτερα, η Υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρα αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τον ιατρικό τουρισμό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας .


ΠΦΥ

“To συνέδριο γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία που συμβαίνει, όπου και σε κυβερνητικό επίπεδο διαπιστώνονται τα δύσκολα σημεία και οι σημαντικές προκλήσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, αρμόδιος για την ΠΦΥ, Στ. Βαρδαρός.


“Έχουμε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δημόσιου πόλου παροχής υπηρεσιών υγείας”, σημείωσε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμθέτηση της πρόσβασης των ανασφάλιστων, με τη διεύρυνση του εθνικού συστήματος υγείας από «τα κάτω».

“Η πρώτη φάση είναι η δημιουργία των 239 σημείων πρόσβασης”, τόνισε και συμπλήρωσε πως στα επόμενα χρόνια και ο ιδιωτικός κλάδος υγείας θα έχει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος.

“Είναι απόλυτη ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας σε επίπεδο υποδομών αλλά και η ανεπτυγμένη φαρμακοβιομηχανία να συνυπάρχει. Και έχει αποδείξει ότι έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, εκτίμησε ο κ. Βαρδαρός.


ΕΟΠΥΥ και Ληξιπρόθεσμα


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης τόνισε πως στόχος είναι έως το τέλος του έτους τα ληξιπρόθεσμα να έχουν πέσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ.

“Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών” ανέφερε ο κ. Μπερσίμης, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι να διατηρηθεί ο Οργανισμός βιώσιμος και να απελευθερωθεί από κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι σε όλες τις κατηγορίες αυξήθηκε το όριο δαπανών, ενώ κλειστοι προϋπολογισμοί θεσπίζονται και σε κατηγορίες παροχών για τις οποίες δεν είχε προβλεφθεί αρχικά.


Ναι μεν αλλά τα νέα μέτρα στο Φάρμακο

Τα νέα μέτρα για την φαρμακευτική πολιτική μπορεί, ως λογική, να βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται ουσιαστική επανεκέταση και εξορθολογισμό, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Janssen και πρόεδρος του PhRM Innovation Forum, Μάκης Παπαταξιάρχης. Επιπλέον, έκρινε πως ο τρόπος νομοθέτησης των μέτρων για νέο σύστημα αποζημίωσης θα έπρεπε να διαφοροποιηθεί.


Παράλληλα, έστρεψε τα βέλη του στο «μαθηματικό» τρόπο που επιβάλλεται πλέον το ενοποιημένο rebate, αλλά και στο “βαρύ” clawback. Μάλιστα το νέο εν λόγω rebate εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει με επιπλέον 100-140 εκατ. ευρώ τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ το rebate για την εισαγωγή ενός νέου φαρμακου από 5% πενταπλασιάστηκε στο 25%.

Όπως εκτίμησε, η φαρμακοβιομηχανία καλείται να επιστρέψει το 60% της αξίας της, την ίδια ώρα που απουσιάζουν τα κίνητρα για τις κλινικές μελέτες.


Πλήρης αποτυχία διείσδυσης των οικονομικότερων φαρμάκων

Στην περιοριστική πολιτική στο χώρο του Φαρμάκου και στα οριζόντια μέτρα προστίθεται η απουσία διαρθρωτικών μέτρων, που θα φέρουν τον εξορθολογισμό, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων.

“Παρατηρούνται υστερήσεις σε μέτρα που θα μπορούν να ελέγχουν τη δαπάνη, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, βάσει των οποίων τα καινοτόμα φάρμακα χορηγούνται με βάση της θεραπευτικής τους αξίας”, σημείωσε.

Κατά τον κ. Τρύφων υπάρχει αποτυχία διείσδυσης των οικονομικότερων φαρμάκων.

“Αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον είναι πολύ χειρότερο για τις παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποσβέσεις, επενδύσεις, δαπάνες έρευνας και μια σειρά οικονομικά δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Με δεδομένο το ασφυκτικό πλαίσιο, οι πόροι δεν αξιοποιούνται και η κατανομή στα μέτρα εξοικονόμησης δεν έχει γίνει αναλογικά με αποτέλεσμα πάνω από το 40%-45% της εξοικονόμησης να έχει προέλθει από το φάρμακο”, ανέφερε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε και στην παγκόσμια τάση, που προωθεί τη διείσδυση γενοσήμων, συνήθως από μεσαίες ευρωπαϊκές εταιρίες όπως οι ελληνικές. “Βέβαια το περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό όταν έχεις απέναντι σου Ινδούς και Ούγγρους με πολύ χαμηλά ημερομίσθια. Χρειάζονται όμως και άλλες παράμετροι, όπως η ταχεία έγκριση φακέλου, η συνεργασία με άλλες εταιρίες για οικονομίες κλίμακος”, σημείωσε.

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε και στην παράμετρο της οριακής καινοτομίας, στην οποία στρέφονται όχι μόνο οι ελληνικές φαρμακευτικές ή οι εταιρίες παραγωγής γενοσήμων, αλλά και πολλές πολυεθνικές που στοχεύουν στην ικανοποίηση ακάλυπτων αναγκών, αναπτύσσουν σχήματα που χορηγούνται μια φορά την ημέρα ή έχουν καλύτερη απορρόφηση, διαφορετικό τρόπο χορήγησης, νέα συσκευή, με αποδέσμευση.


Πηγή : virus