Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Σε... "οικειοθελείς" μειώσεις τιμών θα πάει ο Ανδρέας Ξανθός για να γλυτώσει την τιμολογιακή κατάρρευση των γενοσήμων!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Το έργο το έχουμε ξαναδεί και είναι παράτυπο από τη στιγμή που έχει αναρτηθεί προτεινόμενο από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) νέο δελτίο τιμών φαρμάκων...

Πρόκειται για την παράτυπη εφαρμογή της νόμιμης πρακτικής των... "οικειοθελών" μειώσεων για μεγάλη σειρά γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία βλέπουν τώρα τις τιμές τους να μειώνονται ακόμη και κατά... 50%, πολύ κάτω από τα επίπεδα του στοιχειώδους κόστους παραγωγής τους!


Τι συνέβη, όμως;

Η ισχύουσα υπουργική απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού περί ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων προβλέπει μία λογικώς λανθασμένη ρύθμιση, η εφαρμογή της οποίας φέρνει μεγάλη σειρά γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων σε τιμές υψηλότερες από εκείνες των αντιστοίχων off patent τους...

Με άλλη ρύθμιση της ίδιας υπουργικής απόφασης του Ανδρέα Ξανθού προβλέπεται τι θα γίνεται στην ως άνω ανορθολογική κατάσταση των ακριβότερων σε σχέση με τα off patent τους γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων: Σε αυτές τις πολλές περιπτώσεις, λοιπόν, για να εξορθολογισθεί η κατάσταση, τα ακριβότερα των off patent τους γενόσημα λαμβάνουν τιμή ίση με το... 65% της πολύ χαμηλότερης τιμής των αντιστοίχων off patent τους. Τα γενόσημα, με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα πολύ μαζικά, πέφτουν στα "τάρταρα" της τιμολόγησης!

Το λογικόν σφάλμα της ρύθμισης, η οποία φέρνει τα γενόσημα σε τιμές υψηλότερες εκείνων των αντιστοίχων off patent τους, είχε εγκαίρως και με έμφαση επισημάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), με επιστολή του προς τον Ανδρέα Ξανθό.

Τι θα κάνει ο Ανδρέας Ξανθός; Μία μόνον λύση φαίνεται ως δυνατή, καθώς η ισχύουσα υπουργική απόφαση και ο προκύπτων ανορθολογισμός στην τιμολόγηση των γενοσήμων και των off patent ή, με άλλα λόγια, η ολοκληρωτική "κατρακύλα" των τιμών των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελεί μέρος της συμφωνίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με το κουαρτέτο για την ανατιμολόγηση των γενοσήμων!

Το μόνο, λοιπόν, το οποίο απομένει στον Ανδρέα Ξανθό είναι να ανοίξει διαδικασία "οικειοθελών" μειώσεων τιμών για τα γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, "οικειοθελείς" μειώσεις οι οποίες να φέρουν τελικώς τα γενόσημα σε τιμές λίγο χαμηλότερες από εκείνες των αντιστοίχων off patent τους.

Πρόκειται για μία νόμιμη διαδικασία, η οποία, όμως, θα εφαρμοσθεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά παρατύπως, αφού δεν θα έχουν βγει ακόμη στην αγορά οι νέες τιμές του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά θα είναι ακόμη νέες τιμές... επί χάρτου!


Πηγή : ygeia360