ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΦ: Μαζικές μειώσεις τιμών και σημαντικός περιορισμός κωδικών

Στη δημόσια διαβούλευση θέτει ο ΕΟΦ το προτεινόμενο Δελτίο της Ανατιμολόγησης του Μαΐου, καλώντας τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις όποιες παρατηρήσεις έχουν επί των προτεινόμενων τιμών.

Πάντως, αίσθηση προκαλεί στο συγκεκριμένο δελτίο τιμών η σαφής μείωση στον αριθμό των κωδικών που περιλαμβάνει. Μια πρώτη ανάγνωση δείχνει πως περίπου 1300 είναι οι κωδικοί που έχουν διαγραφεί.


Το Δελτίο περιλαμβάνει κάποιες αυξήσεις, αλλά μειώσεις καταγράφονται σε περίπου 3000 κωδικούς. Εξ αυτών πάνω από 3% μείωση έλαβαν 2.200 κωδικοί, ενώ πάνω από 10% είναι η μείωση σε περίπου 1500 κωδικοί φαρμάκων.

Το Δελτίο Τιμών που αναρτήθηκε συνεχίζει να περιλαμβάνει τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ η αγορά αναμένει τη νομοθετική ρύθμιση που θα αποσαφηνίσει το πλαίσιο της απελευθέρωσης της τιμολόγησης τους. Βέβαια, εξαιρούνται από την εν λόγω ανακοστολόγηση.

Μαζί με τα ΜΗΣΥΦΑ εξαιρούνται τα προϊόντα αίματος, τα εμβόλια και φυσικά τα προϊόντα του Αρνητικού Καταλόγου.

Στη διαμόρφωση των τιμών ελήφθη υπόψη, μεταξύ άλλων, η συναλλαγματική ισοτιμία ημερομηνίας 01-03-2017 και δεδομένα τιμών στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Οι ΚΑΚ που επιθυμούν να υποβάλλουν σχετικές παρατηρήσεις επί των τρεχουσών προτεινόμενων τιμών θα πρέπει να το κάνουν μέσω της on–line εφαρμογής, η οποία θα παραμείνει ενεργή έως και την Δευτέρα 15 Μαΐου.

Παράλληλα, προβλέπεται και διαδικασίας δια ζώσης διαβούλευσης. Έτσι, “όσοι ΚΑΚ επιθυμούν να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους τεκμηριωμένα ή να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία, θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στο Τμήμα Τιμολόγησης, αφού θα έχουν υποβάλλει τις παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή”. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 16 Μαΐου έως και την Πέμπτη 18 Μαΐου. “Οι ΚΑΚ που δεν μπορέσουν να παρευρεθούν την καθορισμένη ημέρα που τους αντιστοιχεί, θα μπορούν να έρθουν στο τέλος της επόμενης ημέρας μετά τις συναντήσεις με τους ΚΑΚ που θα υπάρχουν στο πρόγραμμα εκείνης της ημέρας”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.
Πηγή : virus