ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα "κόκκινα" 170 φάρμακα - Συνάντηση ΠΕΦ - ΕΟΦ για ρύθμιση τιμών

Στη "λαιμητόμο" η ελληνική παραγωγή φαρμάκων τουλάχιστον για τέσσερις βασικές κατηγορίες σκευασμάτων - Παρωχημένα στοιχεία και συναλλαγματικές διαφορές για την τιμολόγηση των λοιπών φαρμάκων

Τα πάνω - κάτω στη φαρμακευτική αγορά φαίνεται πως έχει φέρει η καινούρια γενική ανατιμολόγηση που συζητείται αυτές τις μέρες στον ΕΟΦ.


Οι ενστάσεις των εταιριών ήταν απανωτές από την αρχή της εβδομάδας που λήγει σήμερα με αποτέλεσμα ήδη να έχει δοθεί μια παράταση ως την Τρίτη για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων και να έχει παραταθεί η δια ζώσης συζήτηση της διοίκησης του ΕΟΦ με τους εκπροσώπους των εταιριών ως την ερχόμενη Δευτέρα.

Εντούτοις όπως φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό, με αποτέλεσμα χθες να πραγματοποιηθεί συνάντηση της διοίκησης του ΕΟΦ με αντιπροσωπεία του ΣΦΕΕ και σήμερα η συζήτηση να συνεχίζεται με τη διοίκηση του ΕΟΦ και αντιπροσωπεία τη ΠΕΦ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι φαρμακευτικές - μέλη του ΣΦΕΕ αντιμετώπισαν κυρίως προβλήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών από τρεις χώρες, καθώς επίσης και θέμα με τα στοιχεία από τα οποία αντλήθηκαν τιμές από τη Ρουμανία, τα οποία ήταν παρωχημένα. Από τη συζήτηση, τα προβλήματα διευθετήθηκαν από τη συζήτηση και τώρα σειρά έχει η διευθέτηση προβλημάτων που δημιουργούνται με τα γενόσημα.


Τα γενόσημα

Η συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας έγινε στις 10 το πρωί, και το αντικείμενο είναι η καταβαράθρωση τιμών σε αρκετές δραστικές ουσίες, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής, προκαλώντας ζημιές στις παρασκευάστριες εταιρίες.

Οι φαρμακευτικές μελετούν το θέμα των οικειοθελών μειώσεων, όμως και η περίπτωση αυτή δεν φαίνεται να δίνει λύση, γιατί τα όρια πλέον είναι πολύ περιορισμένα. Μάλιστα τίποτα δεν εγγυάται ότι οι οικειοθελείς μειώσεις θα είναι επαρκείς ώστε να ξεπεραστεί η σκόπελος του ορίου του κόστους παραγωγής και να αποφευχθούν οι ζημιές, σε σχέση με τις τελικές απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο λόγος είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, για την κοστολόγηση των εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων λαμβάνονται υπόψιν πολύ λίγοι παράγοντες, όπως αυτοί της κοστολόγησης της δραστικής ουσίας, των συσκευασιών κλπ, αγνοώντας παραμέτρους που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία 10 χρόνια και αφορούν τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, τις καλές βιομηχανικές πρακτικές κλπ, οι οποίες όμως εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής στα ύψη και εδώ δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Σύμφωνα με τις νέες τιμές που έχει προτείνει ο ΕΟΦ, τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων μπαίνουν κυρίως στο "στόχαστρο" και τα προϊόντα τους θα προκαλούν ζημίες μετά την ανατιμολόγηση που είναι υπό συζητήση αυτές τις ημέρες: η μπουτεσονίδη, κορτικοστεροειδές που χρησιμοποιείται για δερματολογικές και αναπνευστικές παθήσεις ανάλογα με τη μορφή του, η λεβοφλοξασίνη, αντιβιοτικό της κατηγορίας των κινολονών, η ατορβαστατίνη, στατίνη για τη χοληστερίνη και η παντοπραζόλη, πραζόλη για το στομάχι.

Συνολικά από την προτεινόμενη ανατιμολόγηση, άμεσα τίθεται σε κίνδυνο η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων, που κοστίζουν στην αγορά περί τα 2 ευρώ και ζητείται τώρα μείωση τιμής από 50-75%!

Στα φάρμακα αυτά, ζητείται να πληρωθούν επίσης rebate και clawback, οδηγώντας τις φαρμακευτικές να σκέφτονται την μη καταβολή του, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν υποχρεωτικά στην αρνητική λίστα ή να αποσυρθούν εντελώς.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή, οι επιπτώσεις στην αγορά θα είναι απολύτως ανεπιθύμητες τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, γιατί είτε θα πρέπεινα εισαχθούν από το ΙΦΕΤ με τιμή πολύ υψηλότερη (της τάξης των 8 ευρώ ανά σκεύασμα, τετραπλασιάζοντας έτσι το κόστος κάλυψης των ασθενών), είτε αφήνοντας την αγορά να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν, με τη χρήση νεώτερων φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες αναπόφευκτα είναι και ακριβότερες.

Παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, επισήμαιναν ότι το νέο rebate όγκου που ψηφίσθηκε χθες με το πολυνομοσχέδιο, προκαλεί μια επιβάρυνση αυξημένη κατ΄ αρχήν κατά 55%, ποσοστό που αυξάνεται ακόμη περισσότερο, ανάλογα με την κατανάλωση. Και αυτή τη φορά όχι ανά ιδιοσκεύασμα, αλλά ανά εμπορικό σήμα, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών και περιεκτικοτήτων.

Και σε συνδυασμό με την ισχύουσα νομοθεσία περί τιμολόγησης που οδηγεί σε δραματικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, φέρνει τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις σε πραγματική αδυναμία όχι να αναδείξουν την αναπτυξιακή τους προοπτική και να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους, αλλά ακόμη και να συντηρηθούν στην εγχώρια αγορά.


Πηγή : healthmag