ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διόρθωση τιμών για νέα φάρμακα - "Τριγμοί" σε 15 φαρμακευτικές ενόψει γενικής ανακοστολόγησης

Κάτω από τα 3 ευρώ το πλαφόν για τα γενόσημα - Στο διάλογο αλλαγής της τιμολόγησης από το υπουργείο οι ελπίδες των ελληνικών επιχειρήσεων.

Νέες διορθωμένες τιμές ισχύουν από σήμερα για 476 νέα φάρμακα που κυκλοφόρησαν στην αγορά με την τιμολόγησή τους στις 13 Απριλίου.

Οι συγκεκριμένες διορθώσεις τιμών προήλθαν από ενστάσεις των φαρμακευτικών, των οποίων η επεξεργασία ολοκληρώθηκε από τον ΕΟΦ την περασμένη Παρασκευή, οπότε εστάλη το σχετικό διορθωτικό δελτίο τιμών στο υπουργείο και εγκρίθηκε αμέσως από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.


Οι νέες τιμές ισχύουν από σήμερα για ολόκληρη την αλυσίδα φαρμάκου από την φαρμακοβιομηχανία, τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, μέχρι τις φαρμακαποθήκες, τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών και τα φαρμακεία.

Το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων, περιλαμβάνει 345 γενόσημα, 12 υβριδικά, ένα όμοιο βιολογικό, έξι προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης, 18 σταθερού συνδυασμού, έξι που είχαν υποβάλλει αίτηση συγκατάθεσης, 35 με πλήρη αίτηση, 36 νέες δραστικές ουσίες και 14 γνωστές δραστικές ουσίες.

Σημειώνουμε ότι ενόψει της γενικής ανατιμολόγησης του Ιουνίου, αναμένονται νέες οικειοθελείς μειώσεις τιμών από τις ελληνικές φαρμακευτικές που παράγουν γενόσημα, στην προσπάθειά τους να περισώσουν τα προϊόντα τους από την έξοδό τους από την αγορά.


Οι ελληνικές φαρμακευτικές

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν αρκετές ελληνικές φαρμακευτικές - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής που είχαν στον ΕΟΦ με τη διοίκηση του οργανισμού. Η τελευταία, επεσήμανε ότι είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει την νομοθεσία, οπότε τα περιθώρια που υπάρχουν είναι εξαιρετικά περιορισμένα και ότι είναι αδύνατο να παρακάμψει τα όρια τιμών που έχουν τεθεί.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, η επικείμενη ανακοστολόγηση βάζει ελάχιστο πλαφόν στα γενόσημα τα 6 ευρώ και στα εκτός πατέντας πρωτότυπα τα 4,5 ευρώ, δημιουργώντας έτσι, μια απίστευτη στρέβλωση όπου το φάρμακο αναφοράς μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του γενοσήμου. Εντούτοις όμως, επειδή προβλέπεται ότι τα γενόσημα παίρνουν το 65% της τιμής των πρωτοτύπων, αυτόματα το ελάχιστο πλαφόν των γενοσήμων μετατρέπεται από 6 ευρώ σε 2,925 ευρώ, φέρνοντας τελικά το ελάχιστο όριο τιμής κάτω από το μισό.

Η ρύθμιση αυτή θέτει σε κίνδυνο σημαντικές κατηγορίες φαρμάκων, που βλέπουν την πόρτα εξόδου τους από την αγορά, αφήνοντας ένα σημαντικό φαρμακευτικό κενό στην κάλυψη των ασθενών για μεγάλο όγκο παθήσεων, το οποίο καλείται η κυβέρνηση να καλύψει είτε φέρνοντας τα ίδια φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές, είτε αφήνοντας την αγορά να καλύψει μόνη της τα κενά που δημιουργούνται, μέσω υποκατάστασης με νεώτερα και ακριβότερα φάρμακα.

Και στις δύο περιπτώσεις η επίπτωση είναι αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, με ταυτόχρονη περαιτέρω αποβιομηχάνιση της χώρας και απώλεια της όποιας αναπτυξιακής δυνατότητας έχει απομείνει για την έξοδο από τα μνημόνια. Ήδη από τις επικείμενες αλλαγές στις τιμές με το δελτίο τιμών φαρμάκων του πρώτου εξαμήνου του έτους, πάνω από 15 φαρμακευτικές αντιμετωπίζουν "τριγμούς" στη λειτουργία τους, αφού σημαντικά προϊόντα τους θα καταστούν ζημιογόνα.

Καθώς το πρόβλημα έχει γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός, κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, δεσμεύθηκε να ανοίξει διάλογο για την τιμολόγηση των φαρμάκων και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί από τις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, πριν την εφαρμογή της τελευταίας ρύθμισης του τέλους της χρονιάς, όπου το ελάχιστο όριο τιμής για τα γενόσημα, πέφτει στο ένα ευρώ.

Το ζητούμενο τώρα όμως, είναι πόσες φαρμακευτικές μπορούν να αντέξουν τέτοια καταβαράθρωση στις τιμές, μέχρι την αναμόρφωση της νομοθεσίας, δεδομένου ότι όλα τα φάρμακα υπόκεινται και σε υποχρεωτικές εκπτώσεις rebate και clawback.


Πηγή : healthmag