ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Τριγμούς" φέρνει ο νέος γύρος μειώσεων τιμών στα φάρμακα

Προσπάθειες σταθεροποίησης από τη φαρμακοβιομηχανία - Δεν έχει ληφθεί κανέναν παράλληλο μέτρο.

Νέος γύρος μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων έχει ξεκινήσει, με στόχο την έκδοση του αναμενόμενου από την τρόικα δελτίου τιμών φαρμάκων τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι φαρμακευτικές προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους νέους κλυδωνισμούς που θα έρθουν καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μέτρο ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν αυτού της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των μειώσεων των τιμών.


Με δεδομένο αυτό, οι μειώσεις τιμών θα υπολογιστούν στο 50% της αρχικής τιμής για τα φάρμακα που χάνουν την προστασία της πατέντας τους, ενώ στα off patent που από καιρό βρίσκονται στην αγορά, οι μειώσεις τιμής δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 4,5 ευρώ. Αντίστοιχα για τα γενόσημα, που τιμολογούνται στο 65% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου, η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 6 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η έναρξη των διαδικασιών βρίσκει τις φαρμακευτικές σε οριακό σημείο ιδίως, αφού παρά τις συζητήσεις, περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων δεν επιτυγχάνεται τελικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι προσπάθειες των ελληνικών φαρμακευτικών στρέφονται στην συγκράτηση των τιμών μέχρι τα 7 ευρώ ανά συσκευασία, δεδομένου ότι στα γενόσημα, εκτός από το μέσο όρο έκπτωσης 30% από τα υπάρχοντα rebate και το clawback, επιβάλλεται συνήθως και μια πρόσθετη μείωση τιμής της τάξης του 12% για την προσαρμογή της τιμής της συσκευασίας του γενοσήμου έναντι της τιμής της συσκευασίας του πρωτοτύπου. (Συνήθως οι συσκευασίες των ελληνικών γενοσήμων για χρόνια νοσήματα, αφορούν θεραπεία μηνός, έναντι μικρότερων συσκευασιών των φαρμάκων αναφοράς).

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι περαιτέρω μειώσεις τιμών, θέτουν σε κίνδυνο την κυκλοφορία φθηνών φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, καθώς χάνεται πλέον το ενδιαφέρον παραγωγής τους και αντίθετα οι εταιρίες κινδυνεύουν από ζημίες που πρόκειται να φέρουν τα παλαιά φάρμακα στις επιχειρήσεις.

Ήδη σημειώνουμε πως ο ΕΟΦ έχει καταμετρήσει 200 περίπου αποσύρσεις φαρμάκων από το τέλος της χρονιάς μέχρι σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι η εφαρμογή των πλαφόν θα μπορούσε να κρατηθεί στο επίπεδο των 7 ευρώ ανά συσκευασία, καθώς η σχετική πρόβλεψη δεν προέρχεται άμεσα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά καθιερώθηκε έμμεσα με μια υπουργική απόφαση, και επιλέχθηκε επειδή κανένα άλλο μέτρο συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχει ληφθεί.

Καθώς όμως η διείσδυση των γενοσήμων είναι πολύ μικρή, αντίστοιχα μικρό θα είναι και το όφελος από τις μειώσεις τιμών, συγκριτικά με άλλα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και αφορούν τον έλεγχο του όγκου συνταγογράφησης. Και με δεδομένο αυτό μελετούν τρόπους περιστολής της ζημιάς που αναμένεται να προκύψει, καθώς από την πλευρά του ΕΟΦ δεν διαφαίνεται πρόθεση διατήρησης του πλαφόν των ελάχιστων τιμών στα 7 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες θα στραφούν στην ακριβή τήρηση της νομοθεσίας με τιμολόγηση των φαρμάκων βάσει του 9ψήφιου κωδικού για τα προϊόντα αναφοράς (αφορά το ακριβές προϊόν με τη συγκεκριμένη συσκευασία και περιεκτικότητα, ώστε να μην υπάρχει απώλεια τιμής από τις προσαρμογές στις εγχώριες συσκευασίες), ενώ για τα μοναδικά γενόσημα (χωρίς προϊόν αναφοράς στην ελληνική αγορά) επισημαίνεται ότι θα πρέπει να τιμολογούνται με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. αντί του 65% του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του ΕΟΦ, αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, με στόχο τηνέκδοση δύο γενικών ανατιμολογήσεων στη χρονιά που διανύουμε, καθώς και την έκδοση τεσσάρων επιπλέον δελτίων τιμών για την κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην αγορά, στη διάρκεια του έτους.


Πηγή : healthmag