ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις των Ευρωπαίων φαρμακοποιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας

Ακόμη και απειλή αποχώρησης από την Ευρώπη έκανε ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών της Αυστρίας στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας που συμμετείχε στην τελευταία γενική συνέλευση της PGEU (Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών) σε περίπτωση που ρίξει όλα τα οχυρά του κλάδου, προς όφελος της βιομηχανίας φαρμάκου.


Η Αυστρία απείλησε με αποχώρηση από την Ευρώπη

Ακόμη και απειλή αποχώρησης από την Ευρώπη έκανε ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών της Αυστρίας στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας που συμμετείχε στην τελευταία γενική συνέλευση της PGEU (Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών) σε περίπτωση που ρίξει όλα τα οχυρά του κλάδου, προς όφελος της βιομηχανίας φαρμάκου.

Για μία από τις πιο ουσιαστικές Γενικές Συνελεύσεις της PGEU (Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών) μας έκανε λόγος εκπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην προαναφερθείσα συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Όπως μας είπε, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια υπήρξε έντονη πολιτική διαφωνία από την Ισπανική (Mr. Jesús Aguilar Santamaría), Γερμανική (Dr. Jens GOBRECHT) και Αυστριακή (Mr Thomas MÜLLER-URI) αντιπροσωπεία στην εισήγηση του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής επιτροπής υγείας.

Η αντιπαράθεση εντοπίστηκε σε μια νέα πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής για την απελευθέρωση υπηρεσιών και αύξηση του ανταγωνισμού με κεντρικό στόχο την μείωση του κόστους των υπηρεσιών στον Ευρωπαίο πολίτη. Η πρωτοβουλία αυτή αφορούσε: 


-Κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τους επαγγελματίες υγείας με απελευθέρωση και διείσδυση ιδιωτικών κεφαλαίων και την
-Εφαρμογή της οδηγίας των επαγγελματικών προσόντων με επιστημονική και επαγγελματική πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων.

Έντονη υπήρξε η διαφωνία του αντιπροσώπου της Αυστρίας, όπου τόνισε ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων και η υιοθέτηση μιας πολιτικής προώθησης πολιτικών συμφερόντων υπέρ των μεγάλων επενδυτών (φαρμακοβιομηχανιών) με διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης ενδεχομένως να αναγκάσει την χώρα του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας αναφέρθηκε σε μία ειδική μελέτη που διεξάγεται επί του παρόντος σχετικά με την εφαρμογή ενός νέου ενιαίου ΦΠΑ με ενδεχόμενη ενοποίηση του ποσοστού επιβάρυνσης επί % στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης. Η Επιτροπή, σύμφωνα με τα λεχθέντα του εκπροσώπου, έχει διαπιστώσει πολλαπλές στρεβλώσεις γύρω από το ΦΠΑ, όπως χώρες που δεν αποδίδουν καθόλου ή εμφανίζεται (ως προς το φόρο αυτό) διαφοροποιημένος από χώρα σε χώρα με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει στην τελική διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων, ενώ γίνονται "παιχνίδια" και με τις εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή, έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των φαρμακοποιών προκάλεσε και η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απελευθέρωση των τιμών σε περισσότερα ΓΕΔΙΦΑ-ΜΗΣΥΦΑ. Μία πίεση που όπως λέγεται έγινε με προτροπή της EFPIA (Πανευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοβιομηχανιών).

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκε στην γενική συνέλευση της PGEU είναι να γίνει αύξηση της αρνητικής λίστας φαρμάκων συνοδευόμενη με πώληση μέσω του διαδικτύου περισσότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την πλευρά των Ευρωπαίων φαρμακοποιών αποφασίζοντας κοινή παρέμβαση και με ενημέρωση των ευρωβουλευτών, καθώς και συντονισμό της δράσης τους με πίεση στους υπουργούς υγείας, προκειμένου να μην περάσουν τέτοια μέτρα που κατά την γνώμη τους θα διαλύσουν την υγεία.


Πηγή : iatronet