ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για όλους αλλά μόνο στα…χαρτιά! Πως κατέρρευσε το σύστημα

Ηλεκτρονικό φάκελο υγείας αλλά με αμέτρητα… προβλήματα φαίνεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να βάλει την Υγεία σε μια άλλη εποχή, πιο σύγχρονη και ηλεκτρονική, αλλά όπως φαίνεται τίποτε δεν είναι έτοιμο.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία του από την Πάτρα, δεν «αντέχει» και καταρρέει συχνά πυκνά. Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασθενών που θα με βάση τους σχεδιασμούς θα ήταν έτοιμο προς τα τέλη του 2017.


Ειδικότερα έως το τέλος του χρόνου επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού φακέλου για όλους τους ασθενείς, προκειμένου να παρακολουθείται συστηματικά η υγεία των πολιτών μέσα από ψηφιοποιημένα αρχεία που θα «επικοινωνούν» με όλες τις δομές Υγείας της χώρας.

Άλλωστε κάτι τέτοιο προβλέπεται και από το μνημόνιο.

Ωστόσο οι πρώτες δοκιμές, όπως αναφέρουν όσοι ενεπλάκησαν με το πιλοτικό σύστημα, ήταν απογοητευτικές.

Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν αντέχει, «πέφτει» συνεχώς, οι φάκελοι δεν ανοίγουν ή δεν αποθηκεύονται τα στοιχεία και βέβαια δεν υπάρχει καμία…ηλεκτρονική επικοινωνία.

Να σημειωθεί ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος έχει αρχίσει και εφαρμόζεται πιλοτικά από την Πάτρα, σε δύο Κέντρα Υγείας και μία μονάδα του ΠΕΔΥ, όπου είχε αρχίσει η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δεδομένων για την υγεία των ασθενών που επισκέπτονταν τις δομές.

Πάντως ο αρχικός σχεδιασμός -σύμφωνα με πληροφορίες – προέβλεπε ότι μέχρι τα μέσα του 2017 θα είχε αρχίσει να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός φάκελος σε όλα τα Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ της χώρας, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να περάσει και στα νοσοκομεία.


Ηλεκτρονική Υγεία με συνθήκες…1980!

Βέβαια η ψηφιοποίηση της Υγείας στη χώρα μας, έμοιαζε από την αρχή ένα δύσκολο εγχείρημα. Και αυτό διότι οι γιατροί που πρέπει να ενσωματώνουν τα στοιχεία των ασθενών στους υπολογιστές, σε πολλές περιπτώσεις δεν προλαβαίνουν λόγω φόρου εργασίας, αλλά και γενικότερων ελλείψεων προσωπικού, να εγγράψουν τα δεδομένα.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι ακριβώς για το θέμα αυτό έχουν γίνει ειδικές συσκέψεις για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στο υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη, η έλλειψη εξοπλισμού σε πολλές δημόσιες μονάδες υγείας της χώρας, καθιστά την ψηφιοποίηση προς ώρας μάλλον ένα …όνειρο θερινής νυκτός.

Άλλωστε πολλά ΠΕΔΥ και Κέντρα Υγείας δε διαθέτουν σύγχρονους υπολογιστέςγια να μπορούν να διατηρηθούν και αρχεία ασθενών.

Πηγή : healthreport