Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει εκδοθεί το δελτίο τιμών φαρμάκων για τα 700 νέα γενόσημα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.
Το δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει επίσης εκτός από τις τιμές των 700 νέων γενοσήμων και διορθώσεις σε παλιά φάρμακα καθώς και τις ενστάσεις των εταιρειών, ενώ η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων συνεδρίασε και αυτή την εβδομάδα προκειμένου να προχωρήσει το θέμα της τιμολόγησης.
Εν τω μεταξύ, το βλέμμα της φαρμακοβομηχανίας είναι στραμμένο πλέον στην γενική ανακοστολόγηση του Ιανουαρίου, όπου η Επιτροπή Τιμών, ετοιμάζεται να ανακοστολογήσει όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, κίνηση που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο).
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας είναι ιδιαίτερα καυστικοί, όσον αφορά τις τιμές καθώς γνωρίζουν ότι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, είναι να μην δοθούν αυξήσεις. Το αίτημα αυτό, δεν το αποδέχονται οι εταιρείες, γνωρίζοντας ότι οι διαρκείς μειώσειςστα φάρμακα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στις φαρμακοβιομηχανίες, στον επενδυτικό τους σχεδιασμό, αλλά και στο ότι με την λογική των μειώσεων, ο ασθενής οδηγείται στην υποκατάσταση με πολλά παλιά, καταξιωμένα σκευάσματα να έχουν εξαφανισθεί από την αγορά. Επομένως, είναι διττό το θέμα, και δημόσιας υγείας, αλλά και οικονομίας και επιχειρηματικότητας.
Η φαρμακοβιομηχανία επίσης, απαιτεί να μην υπάρξει μείωση σε σκευάσματα που κοστίζουν 12 ευρώ και κάτω, ενώ τα on patent να τιμολογηθούν με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης και και στα off patent και στα γενόσημα, να υπάρξουν flat μειώσεις, όπως έγινε και τον περασμένο Ιούλιο.
Πηγή