ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχεται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV και ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων

Για πρώτη φορά θα υπάρξει καταγραφή των επιδημιολογικών δεδομένων HIV/AIDS στη χώρα μας, τα οποία μάλιστα θα συλλέγονται με ψευδώνυμα, ώστε να μπορούν να είναι ανοιχτά για βιοστατιστικές μελέτες.


Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, σήμερα Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου, επέλεξε το υπουργείο Υγείας, για να ανακοινώσει ότι θεσμοθετεί ακόμα δύο σημαντικές ρυθμίσεις στην αγώνα για την εξάλειψη του ιού: το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη και την ένταξη αντιρετροϊκών θεραπειών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ετσι, για πρώτη φορά στη χώρα μας συστήνεται Εθνικό Μητρώο ασθενών με HIV λοίμωξη και εντάσσονται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τα αντιρετροϊκά φάρμακα και τα παραπεμπτικά των εργαστηριακών εξετάσεων.

Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη συστήνεται το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με HIV λοίμωξη, προκειμένου:
  • Να καταγραφούν όλοι οι ασθενείς με HIV λοίμωξη που διαγιγνώσκονται ή και στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες υγείας στην ελληνική επικράτεια.
  • Να συλλεχθούν ακριβή, αναγκαία και πρόσφορα δεδομένα, που θα αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, τη σταδιοποίηση της νόσου, χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης και της πορείας της νόσου καθώς και στοιχεία της μονάδας / τμήματος και του θεράποντος ιατρού.
  • Να χρησιμοποιηθούν τα συλλεχθέντα επιδημιολογικά στοιχεία για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τον επιπολασμό της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου, την κατανομή ανά ηλικία και φύλο, την πορεία της νόσου, την παρακολούθηση των εκβάσεων, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εφαρμοζόμενων θεραπειών.
  • Να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας και η αποτελεσματικότερη οργάνωσή τους.
  • Να καταστεί εφικτή η παροχή στο επιστημονικό δυναμικό της δυνατότητας διαχείρισης και παρακολούθησης των συγκεκριμένων ασθενών σε όλη την επικράτεια.
  • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα καταγραφής όλων των απαραίτητων ιατρικών δεδομένων που σχετίζονται με την επιβεβαίωση της διάγνωσης των ασθενών, βάσει των επιστημονικών κριτηρίων ένταξής τους στο Μητρώο.
  • Να διασφαλιστεί η δυνατότητα περιοδικής καταγραφής και παρακολούθησης των δεικτών και παραμέτρων που κρίνονται απαραίτητες για την ανάλυση της πορείας των ασθενών.
  • Να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροϊκών φαρμάκων καθώς και εξετάσεων παρακολούθησης της νόσου σε άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.
  • Να διευκολυνθεί η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
  • Να καταστεί εφικτή η συλλογή ανωνυμοποιημένων ή ψευδωνυμοποιημένων δεδομένων για έρευνα, με δυνατότητα πρόσβασης της επιστημονικής κοινότητας σε αυτά, μετά από αιτιολογημένο αίτημα.

Παράλληλα, δίνεται το δικαίωμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των συνταγών αντιρετροϊκών φαρμάκων και των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA και άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη.

Η συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων και των εργαστηριακών εξετάσεων ποσοτικού προσδιορισμού HIV-1 RNA ή άλλων εξετάσεων παρακολούθησης της HIV λοίμωξης για άτομα με επιβεβαιωμένη HIV λοίμωξη θα γίνεται από τους θεράποντες ιατρούς.

Η νέα υπουργική απόφαση εντάσσεται στο ολοκληρωμένο δίχτυ πρόληψης και προστασίας για τα άτομα με HIV η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
  • Δυνατότητα αναδοχής/υιοθεσίας από οροθετικά ζευγάρια εφόσον ακολουθούν την αγωγή τους
  • Δημιουργία μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης για άτομα με HIV λοίμωξη
  • Διάθεση αντιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων για την πρόληψη (Prep).


Πηγή: news247.gr