ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πλεύρης: Ναι, έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα στις ΜΕΘ - Τι δείχνει η νέα μελέτη Λύτρα για την CoViD



Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον ρόλο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και στην περίπτωση του νοσοκομείου Αγρινίου.


Ερμηνεία στα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Λύτρα για τη θνητότητα ασθενών με CoViD εντός και εκτός ΜΕΘ, επιχείρησε να δώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, παραδεχόμενος πως οι ελληνικές εντατικές μονάδες έχουν διαχρονικά υψηλότερη θνητότητα.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, η οποία αποκαλύφθηκε χθες, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε σήμερα στο Open πως ο κ. Λύτρας κάνει μία στατιστική αναφορά των στοιχείων και καταλήγει ότι τα αίτια της θνητότητας θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη μελέτη.

  
"Τι δείχνει στα στατιστικά στοιχεία αυτά;", αναρωτήθηκε ο υπουργός, για να απαντήσει: "Αυτό το οποίο λέγαμε, ότι όταν κάποιος φτάσει να διασωληνωθεί, οι πιθανότητες να πεθάνει είναι πολύ περισσότερες από το να επιβιώσει".

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης επικαλείται σημερινό σχόλιο του κ. Λύτρα στο Twitter, σε σχέση με το ότι πέθαναν οι ανεμβολίαστοι το ίδιο με τους εμβολιασμένους: "Από αυτούς οι οποίοι διασωληνώθηκαν, επειδή ακριβώς ο εμβολιασμός παρεμβαίνει στον παράγοντα να μην κατέβει η νόσος στους πνεύμονες και να μη χρειαστεί διασωλήνωση, ήταν στην πραγματικότητα το όπλο".

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το Σεπτέμβριο, που είχαμε εμβολιαστική κάλυψη μόλις 55%, φτάσαμε τον Φεβρουάριο - Μάρτιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, με πολύ δύσκολα μέτρα υποχρεωτικότητας, σχολίασε.

"Όταν πια φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί, κινδυνεύει. Αναλογικά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων οι οποίοι διασωληνώθηκαν, αναλογικά ήταν ανεμβολίαστοι. Όταν φτάσαμε στο 80% πλήρως εμβολιασμένου κόσμου, τότε προφανώς οι ανεμβολίαστοι με τους εμβολιασμένους διασωληνωμένους πάλι είχαν αναλογία 80 – 20 ανάποδα. Δηλαδή, το 80% των διασωληνωμένων ήταν από το 20% των ανεμβολίαστων", είπε.

Καταλήγοντας στον συλλογισμό του, σημείωσε πως αυτή η μελέτη δείχνει κάτι πολύ σημαντικό, το κρίσιμο ήταν να μη διασωληνωθεί κάποιος κι έπρεπε να εμβολιαστεί και σήμερα που έχουμε 80 διασωληνωμένους έναντι 700 που είχαμε φτάσει το χειμώνα, με τα ίδια κρούσματα, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο εμβολιασμένοι.

Υψηλότερη θνητότητα

Σε σχέση με τη θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ, ανέφερε: "Δυστυχώς, στις ελληνικές ΜΕΘ, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουμε πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε όλες τις ασθένειες, διότι η χώρα μας έχει διπλάσιο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα στις ΜΕΘ από ότι έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

Ο κ. Πλεύρης κατέληξε πως βασικός στόχος είναι να μην φτάνει κάποιος να διασωληνωθεί.

Εξήγησε πως στις ΜΕΘ τηρήθηκε απόλυτα η αναλογία νοσηλευτών και γιατρών παντού και είχαμε από 550 κλίνες ΜΕΘ, 1.305 με 200 του ιδιωτικού τομέα.

Για τα περιφερειακά νοσοκομεία, είπε πως παρατηρείται ότι ο αριθμός των λοιμώξεων (όπως στο Αγρίνιο), συνδυάζεται απόλυτα με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.


Πηγή : iatronet