ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αύριο Τέταρτη η μεγάλη μάχη στη Βουλή για τη Νovartis

Αύριο Τέταρτη 21 Φεβρουαρίου σε μία διαδικασία που θα ξεκινήσει από τις 9 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, θα στηθούν οι δέκα κάλπες στη Βουλή, για τα 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Στις 10 το βράδυ και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση με τις ομιλίες εμπλεκόμενων προσώπων, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, υπουργών αλλά και πολιτικών αρχηγών, τότε θα γίνει η ψηφοφορία, με το κάθε βουλευτή να δηλώνει σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα «ναι» «όχι» ή «παρών» στη συγκρότηση επιτροπής προανακριτικής εξέτασης των αδικημάτων, που αναφέρονται στη δικογραφία.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, ενώ θα μιλήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πολιτικοί αρχηγοί. Το λόγο επίσης θα πάρουν και οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης και οι αναπληρωτές τους.
Τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα εντοπίζονται στην πολυσέλιδη δικογραφία θα λάβουν το λόγο για 20 λεπτά και αναμένεται να μιλήσουν όλοι, πλην του κου Αβραμόπουλου, ο οποίος θα είναι στη Ν.Υόρκη, σε προγραμματισμένη συνάντηση με το γεν. γραμματέα του ΟΗΕ.
Σημειώνεται ότι στη δικογραφία αναφέρονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Αντώνης Σαμαράς ενώ παρουσιάζονται και οκτώ ονόματα πρώην υπουργών. Οι υπουργοί που εμπλέκονται έχουν θητεύσει στα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Οικονομικών και είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος.
Τα πρόσωπα που είναι εν ενεργεία βουλευτές θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη ψηφοφορία μόνο όσον αφορά τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους πολιτικούς και όχι τους εαυτούς τους.
Παρά την αντίθεση της ΝΔ να στηθούν δέκα κάλπες αντί μίας, δεδομένου ότι δεν αποδίδονται κατηγορίες ανά πρόσωπο και ζητείται απλώς η διερεύνηση της υπόθεσης ο πρόεδρος της βουλής ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, δήλωσε:
«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές». Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ’ οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε.
Τα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία ενέχονται για τα εξής αδικήματα: δωροληψία, παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια.

Πηγή: healthview