ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αναταράξεις μετά την υπόθεση της Novartis - Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Εσωτερικός συναγερμός έχει σημάνει στη φαρμακευτική αγορά καθώς η καυτή ανάσα του σκανδάλου Novartis ανεβάζει τη θερμοκρασία στον κλάδο. Το θερμόμετρο εντούτοις πήρε φωτιά τα τελευταία 24ωρα όταν διέρρευσε ότι οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους καίνε ακόμη δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου.

Μοιραία το ντόμινο των εξελίξεων στη χώρα μας έχει θορυβήσει τις μητρικές εταιρείες, οι οποίες αναζητούν τρόπους να στήσουν ανάχωμα στην περίπτωση που φουντώσουν οι υπόνοιες για σκάνδαλα που τις αφορούν.


Εν τω μεταξύ το γεγονός ότι οι περισσότερες είναι εισηγμένες σε μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού τις κάνει ακόμη πιο ευαίσθητες αλλά και ευάλωτες για την πορεία των μετοχών τους εάν εμπλακούν σε ένα οποιοδήποτε σκάνδαλο.

Μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, φαρμακευτική εταιρεία με έδρα στην Ευρώπη απέστειλε αυστηρή προειδοποίηση στα γραφεία της Αθήνας να καθαρίσει πιθανά στοιχεία που συνδέουν το προφίλ της με το σκάνδαλο Novartis.

Στο πλαίσιο αυτό η μητρική έδωσε εντολή σε υψηλόβαθμα στελέχη να διεξαγάγουν ελέγχους για πιθανή συνεργασία τους με εταιρείες - ερευνών, συμβούλων, επικοινωνίας, δημοσίων σχέσεων κ.ά. - που αποτελούν ή αποτελούσαν πελάτες της Novartis (ιδίως εάν η επαγγελματική σχέση διαρκεί ή διαρκούσε επί μακρόν).

Στόχος είναι να αποφευχθεί πιθανή ταύτιση και ενοχοποίηση της εν λόγω φαρμακευτικής εταιρείας, έστω και με πλάγιο τρόπο.

Δεν πρόκειται ωστόσο για τη μοναδική φαρμακευτική που ακολουθεί παρόμοιες τακτικές. Ηδη από το 2016 όταν αιφνιδιαστικά βγήκε στη δημοσιότητα ότι η Novartis βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών, ο φαρμακευτικός κλάδος είναι σε κατάσταση αναταραχής.

Από τότε στα καθημερινά καθήκοντα στελεχών που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους ομολόγους τους στις μητρικές προστέθηκαν υποχρεώσεις όπως είναι η καθημερινή αποδελτίωση Τύπου για τυχόν σχετικά δημοσιεύματα, ακόμη και η άτυπη ενημέρωση με βάση τις φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά.


«Καθαρά χέρια»
Επιπλέον, στην επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον φαρμακευτική αγορά στη χώρα μας και θα μπορούσε να φέρει την κωδική ονομασία «καθαρά χέρια» ,συμπεριλαμβάνεται και η εντατικοποίηση σχετικών εντολών προς το προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα τόσο οι ιατρικοί επισκέπτες όσο και το λοιπό προσωπικό μεγάλης επιχείρησης του χώρου κλήθηκαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε να ακολουθούν αυστηρά τον κώδικα δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), δείχνοντας να κυνηγούν ακόμη και τη σκιά τους.


Πηγή : in