ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αντιδράσεις για την «επιχείρηση – λίφτινγκ» με νόμο και στα ιατρικά συνέδρια

Τα πάνω – κάτω αναμένεται να έρθουν και για τα ιατρικά συνέδρια, καθώς προωθείται από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό σχέδιο νόμου το οποίο θα μεταφέρει την ευθύνη της έγκρισης των συνεδρίων από τον ΕΟΦ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Το ΚΕΣΥ είναι ένα συμβουλευτικό όργανο σε θέματα δομής και λειτουργίας του ΕΣΥ και έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, θα τεθεί σε εφαρμογή μια ακόμη αλλαγή, σύμφωνα με την οποία η ποιότητα των ιατρικών συνεδρίων θα αξιολογείται με τη συνεργασία των 45 ιατρικών εταιρειών κορμού. Έτσι, αποκλείεται η άμεση πρόσβαση στις περίπου 1.300 επιστημονικές εταιρείες, με τον Ανδρέα Ξανθό να χαρακτηρίζει πολλές από τις τελευταίες «ομπρέλα για διοργάνωση συνεδρίων».


Αντιδράσεις

Να αποσύρει το νομοσχέδιο που προωθεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέα Ξανθό με σκοπό να περιορίσει τις απευθείας συναλλαγές ιατρών-φαρμακευτικών εταιρειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

Η ειδική Επιτροπή του ΙΣΑ, η οποία επεξεργάστηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ζητά να γίνουν πλήρως αποδεκτές οι δικές τις προτάσεις, καθώς, όπως αναφέρει, «αποτελούν την έκφραση της Επιστημονικής Ιατρικής Κοινότητας, που έχει συμβάλει τα μέγιστα μέχρι σήμερα για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση».

Τι προτείνει

1.Το ανακοινωθέν σχέδιο νομοθετικών διατάξεων να αποσυρθεί. Τούτο γιατί, το σχέδιο νομοθετικών διατάξεων, που ανακοινώθηκε προς τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, δεν λύει το πρόβλημα, απ’ εναντίας το επιτείνει. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο σύστημα εκπαίδευσης είναι άκρως συγκεντρωτικό. Οι επιστημονικές Εταιρείες περιορίζονται μόνον σε γνωμοδοτικό ρόλο. Όλες οι διοικητικές και οργανωτικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, παραμένουν στο Υπουργείο και το ΚΕΣΥ. Στις οχτώ σελίδες τού νομοσχεδίου δεν υπάρχει ούτε μία τέτοια αρμοδιότητα που εκχωρείται από το Υπουργείο στις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες, γεγονός που δεν συμβάλλει στην προαγωγή της εκπαίδευσης.

2.Οι Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες να διατηρήσουν την πλήρη επιστημονική, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια τους, να έχουν αρμοδιότητα ως προς την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιατρών – μελών τους, και να ανατεθεί σε αυτές επίσημα ουσιαστικός και αποφασιστικός ρόλος στη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση.

3.Να συσταθεί ένα «διεταιρικό όργανο» από τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες Ειδικότητας, με σκοπό τη σύνταξη νέας πρότασης νόμου για τη μεταπτυχιακή ιατρική εκπαίδευση συμβατή με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κοινές προτάσεις των Ιατρικών Εταιρειών Ειδικότητας. Το εν λόγω «διεταιρικό όργανο» να λάβει νομική μορφή και να ανατεθούν σε αυτό αποφασιστικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα της μεταπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την πολιτεία. Η πρόταση νόμου να κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας και το ΚΕ.Σ.Υ., προκειμένου ακολούθως να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση και να καταστεί νόμος του κράτους.»


Πηγή : healthweb