ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Πείραμα" η τιμολόγηση φαρμάκων για την τρόικα

Αναμένονται τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου για τις όποιες αλλαγές από το 2018.

Τις επιπτώσεις της μνημονιακής τιμολόγησης των φαρμάκων στην αγορά, περιμένει η Κομισιόν, προκειμένου να δεχθεί ή να απορρίψει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει προς συζήτηση το υπουργείο Υγείας και η φαρμακοβιομηχανία, για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της χώρας στον τομέα του φαρμάκου.


Σε κάθε περίπτωση, η γενική ανακοστολόγηση του Δεκεμβρίου, θα προχωρήσει με την ισχύουσα νομοθεσία που θέτει ως ελάχιστο όριο τιμής των φαρμάκων το 1 ευρώ και οι όποιες αλλαγές θεσμοθετηθούν, αυτές θα αφορούν το 2018 και την ανακοστολόγηση του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα παραπάνω φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της επιτροπής για την υγεία της τρόικας Giuseppe Carone στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες.

H τρόικα όπως φαίνεται, εμμένει στην αντιαναπτυξιακή πολιτική που έχει επιβληθεί με τα μνημονιακά προγράμματα, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής τόσο στις εξαγωγές, όσο και στην κοινωνική συνοχή, και μάλιστα, παρά τις διαπιστώσεις των Ευρωπαίων ελεγκτών, οι οποίοι κατέγραψαν την άγνοια της Κομισιόν στην εφαρμογή σταθεροποιητικών προγραμμάτων σε περιπτώσεις κρίσεων αντίστοιχων με αυτήν της χώρας μας .

Το θέμα συζητήθηκε εκτεταμένα χθες στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, η οποία συνεδρίασε και πάλι με μοναδικό αντικείμενο την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Το υπουργείο Υγείας έχει καταθέσει πρόταση στον Giuseppe Carone ζητώντας ελάχιστο πλαφόν στην τιμολόγηση τα 0,20 ευρώ ως κόστος ημερήσιας θεραπείας με σημείο αναφοράς τα εκτός πατέντας φάρμακα (off patent), υιοθετώντας σημαντικό μέρος της πρότασης του ΣΦΕΕ.

Ο Σύνδεσμος ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, είχε προτείνει την μείωση των φαρμάκων αναφοράς στο 30% της αρχικής τιμής τους, και των γενοσήμων τους στο 80% της τιμής του off patent προϊόντος.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έχει προτείνει την μείωση των τιμών των off patent μέχρι το 37,5% της αρχικής τιμής τους και τη μείωση των γενοσήμων ως το 30% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου.

Στην περίπτωση αυτή, το ΚΗΘ πέφτει στα 0,20 ευρώ για όλα τα φάρμακα, θέτοντας όμως πλαφόν λιανικής τιμής τα 6 ευρώ, καθώς έτσι, η τιμή παραγωγού μένει στα 2,22 ευρώ.
Για την πρόταση αυτή, ΠΕΦ έλαβε υπόψιν της κοστολογικά και λειτουργικά στοιχεία, με τα οποία θα είναι δυνατόν για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να διατηρήσει την παραγωγή της, αλλά και την εξαγωγική της δραστηριότητα, συμβάλλοντας τόσο στην απασχόληση όσο και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Παράγοντες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνουν ότι η πρόταση του υπουργείου είναι ικανοποιητική για εισαγωγικές επιχειρήσεις, όχι όμως για παραγωγικές με αυξημένα κοστολογικά στοιχεία που επιβάλλει η παραγωγή φαρμάκων. Κι αυτό γιατί πέρα από τα κοστολογικά στοιχεία των υλικών και του ανθρώπινου δυναμικού που είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και μια σειρά άλλοι παράγοντες καλής βιομηχανικής πρακτικής, πιστοποιήσεις που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της ποιότητας των παραγομένων προϊόντων, τεχνογνωσία κλπ, παράγοντες που ανεβάζουν το κόστος παραγωγής και με τον τρόπο αυτό της τιμολόγησης, δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Προκειμένου λοιπόν να καταστούν βιώσιμες οι επιχειρήσεις αυτές, αναμένεται να ξεκινήσουν μια σειρά από περικοπές, σε προϊόντα που θα βρεθούν "στο κόκκινο", παράγοντας δηλαδή ζημιές. Τα προϊόντα αυτά συνήθως είναι παλαιά, καταξιωμένα και φθηνά φάρμακα, τα οποία με την αφαίρεσή τους από την αγορά, θα δώσουν χώρο σε νεώτερα και ταυτόχρονα ακριβότερα φάρμακα, με άγνωστες για την ώρα επιπτώσεις στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων για την κάλυψη των ασθενών.

Πηγή : healthmag