ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ρομπότ μπορεί σύντομα να βοηθούν στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής

'Eνα ρομπότ μικρής κλίμακας που μπορεί να καθοδηγείται από απόσταση παρακολουθείται εύκολα και αποσυντίθεται, πιθανόν ξεπερνά πολλές προκλήσεις.

Ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μικρορομπότ που σύντομα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και χορήγηση φαρμάκων σε περιοχές του σώματος που είναι δύσκολα προσβάσιμες.


Τα ρομπότ κατασκευάστηκαν επικαλύπτοντας μικροσκοπικά φύκια με μαγνητικά σωματίδια και μπορούν να κολυμπούν απαλά σε βιολογικά υγρά όπως τα γαστρικά.

Ο Qi Zhou, του University of Edinburgh, δήλωσε ότι ένα ρομπότ μικρής κλίμακας που μπορεί να καθοδηγείται από απόσταση παρακολουθείται εύκολα και αποσυντίθεται, πιθανόν ξεπερνά πολλές προκλήσεις.

‘’Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη χρήσιμων διαγνωστικών εργαλείων ή αγωγών’’, είπε.

Τα ρομπότ, που έχουν μέγεθος περίπου αυτού ενός αιμοσφαιρίου, καθοδηγήθηκαν με μαγνητικό τρόπο σε περιοχές του στομάχου ποντικών.

Τα ρομπότ, όπως περιγράφονται στο Science Robotics, θα μπορούσαν να αισθάνονται της χημικές αλλαγές που συνδέονται με την έναρξη νόσων εντός περιοχών του οργανισμού που τα καθιστά ίσως χρήσιμα για την εξ αποστάσεων διάγνωση.

Σε δοκιμές στο εργαστήριο, οι συσκευές φάνηκε να απελευθερώνουν ισχυρές ουσίες από το φύκι, κατά την διάσπαση, που επιτίθεντο επιλεκτικά σε καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή.


Πηγή : iatronet