ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Βαριά τα κόστη των φαρμάκων για τους Έλληνες πολίτες

Πανελλαδική έρευνα, η HELLAS HEALTH VII, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 1000 ενηλίκων, δίνει μια σαφή εικόνα για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, τις τάσεις στην κατανάλωση φαρμάκων και το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης. Γενικά το κόστος παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα για τους Έλληνες πολίτες, καθώς σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, το 62% πληρώνει από την τσέπη του για αυτές, ενώ το 21% δήλωσε ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%).

Φάρμακο
Βαριά δείχνουν να είναι τα κόστη και των φαρμάκων για τους πολίτες της χώρας αφού, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η πληρωμή των φαρμάκων τον τελευταίο χρόνο αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα για το 28% και μικρό πρόβλημα για το 21%. Παράλληλα το δείγμα, σε ποσοστό 42% δήλωσε ότι δίνει 10-50 ευρώ μηνιαίως για συνταγογραφούμενα φάρμακα, το 35% λιγότερο από 10 ευρώ, το 8% 50-100ευρώ, το 3% 100-200 ευρώ, το 1% 200-500 ευρώ και μόνο το 10% παίρνει τα φάρμακά του με 0% συμμετοχή.

Υπερκατανάλωση αντιβιοτικών: Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο, κατά το μήνα που διεξήχθη η έρευνα (Μάιος-Ιούνιος 2017), αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών.

Γενόσημα: Το 36% γνωρίζει πολύ ή αρκετά καλά τα γενόσημα φάρμακα, αλλά το 38% δεν γνωρίζει ότι κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων. Το 23% δήλωσε ότι τα εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά, ωστόσο το 19% δήλωσε ότι αγοράζει πάντα το γενόσημο. Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, ενώ το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής.

Εμβολιαστική κάλυψη
Η έρευνα πήρε πληροφορίες για τις τάσεις ως προς τον εμβολιασμό και την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών και έδειξε ότι ενώ τα παιδιά είναι κατά 94% πλήρως εμβολιασμένα, ο εμβολιασμός ενηλίκων είναι σπάνιος.
Πιο αναλυτικά, το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών εμβολιασμών γίνεται σε ιδιωτικά ιατρεία. Ένα 15% αναφέρει δυσκολίες στην προσπάθεια εμβολιασμού των παιδιών τους λόγω έλλειψης (64%), κόστους (34%), αδυναμία ραντεβού(10%). Παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, μόνο το 24% των γονέων έχει εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι του ιού HPV.
Όσο για τον εμβολιασμό των ενηλίκων, το 19% δεν γνωρίζει ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι ενήλικες και το 27% δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ στην ενήλικη ζωή του. Το 23% δεν γνωρίζει εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πνευμονικές λοιμώξεις και το 78% δεν γνωρίζει για την ύπαρξη εμβολίου κατά του HPV, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης (76%). Από όσους έχουν εμβολιαστεί, το 30% εμβολιάστηκε για τη γρίπη, το 25% για διφθερίτιδα/τέτανο/κοκκύτη, το 15% για τον πνευμονιόκοκκο και το 14% για την ηπατίτιδα Β.
Η επίδραση του αντιεμβολιαστικού κινήματος: Την περίοδο της έρευνας ένα 10% θεωρούσε ότι οι κίνδυνοι των εμβολίων είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη, με το 58% όσων γονιών δεν εμβολίασαν τα παιδιά τους να αναφέρουν ως κύριο λόγο τη διαφωνία τους και τις τυχόν παρενέργειες.
Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Elpen, MSD και Pfizer.

Πηγή: farmakeutikoskosmos