ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΦ: Βοηθήστε στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων!

Από 20-24 Νοεμβρίου 2017 o Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) διεξάγει εκστρατεία για την προώθηση της αναφοράς των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών (παρενεργειών) από τα φάρμακα, με επίκεντρο εκείνα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ).
Ενώ τα φάρμακα θεωρούνται γενικώς ασφαλή και αποτελεσματικά, μπορεί να παρουσιαστούν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμη και με φάρμακα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη χρήση των φαρμάκων να γίνονται κατανοητοί και να κοινοποιούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς.
Η αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων βοηθά τους αρμόδιους φορείς να παρακολουθούν τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην αγορά και να αναλαμβάνουν τη δέουσα δράση, όποτε απαιτείται. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να αναφέρονται πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες όταν λαμβάνονται περισσότερα από ένα φάρμακα, μετά από μακροχρόνια χρήση φαρμάκων ή από αλληλεπιδράσεις τους με τρόφιμα ή άλλα προϊόντα.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο Ε.Ο.Φ., βασίζονται στην αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών για να διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή. Δυστυχώς, σε όλα τα συστήματα αναφοράς υπάρχει το πρόβλημα της υπο-αναφοράς, γεγονός που καθιστά την εκστρατεία σημαντική, τόσο για την ευαισθητοποίηση όσο και για την ενίσχυση του συστήματος.

Ήρθε η ηλεκτρονική Κίτρινη Κάρτα!
Το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς, με το οποίο επαγγελματίες υγείας και ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν στην ασφαλέστερη χρήση των φαρμάκων, αναφέροντας πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες στον Ε.Ο.Φ., εύκολα και γρήγορα, περιλαμβάνει:
• Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ είτε απευθείας στηνέα ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr!
• Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.
• Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα από κοινού δράσης με τίτλο «Strengthening Collaboration for Operating Pharmacovigilance in Europe (SCOPE)». Η συγκεκριμένη εκστρατεία υποστηρίζεται από το Κέντρο Παρακολούθησης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στην Ουψάλα (WHO-UMC).

Πηγή: farmakeutikoskosmos