ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ακόμη και το υπουργείο Υγείας παραδέχεται τις ελλείψεις εμβολίων στην αγορά...

Σε μία καραμπινάτη ομολογία της έλλειψης εμβολίων για την ιλαρά, συνεπεία του πλημμελούς εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς της χώρας μας με τα εν λόγω εμβόλια, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, προχώρησε χθες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας!

Δεν πειράζει που το υπουργείο Υγείας ξεκινά τη σχετική ανακοίνωσή του με μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφερόμενο σε δημοσιεύματα για ελλείψεις των εν λόγω εμβολίων.


Σημασία έχει ότι το υπουργείο Υγείας παραδέχεται το εξής:

«Οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών, εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό το λόγο, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι

α) από αύριο (σ.σ.: από σήμερα) θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και

β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης».

Οφείλουμε εμείς να επισημάνουμε ότι σημασία δεν έχει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς βρίσκονται αποθηκευμένες σε κάποια αποθήκη, κάπου στη χώρα μας, και, συνεπώς, η χώρα μας δεν πλήττεται γενικώς από έλλειψη των εν λόγω εμβολίων.

Τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα όσο και οι κοινή λογική μάς λένε και επιβάλλουν να επαναλάβουμε ότι στην φαρμακευτική αγορά της χώρας μας παρατηρούνται σήμερα σοβαρές ελλείψεις των εμβολίων για την ιλαρά, κάτι το οποίο δεν διαψεύδει ούτε αυτό το ίδιο το υπουργείο Υγείας.

Και ένα ακόμη, εύλογο ερώτημα:

Εάν τα αποθέματα της χώρας μας σε εμβόλια κατά της ιλαράς ανέρχονται σήμερα σε 100.000 δόσεις, αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, είτε ότι ουδείς στη χώρα μας έχει εμβολιασθεί φέτος κατά της ιλαράς – πράγμα το οποίο δεν θέλουμε με τίποτε να πιστέψουμε - είτε ότι οι αρχικές παραγγελίες για τα εν λόγω εμβόλια αφορούσαν πολλαπλάσιο αριθμό δόσεων – πράγμα το οποίο δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε...


Πηγή : dailypharmanews