ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πανελλαδικό πρόβλημα με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα από φαρμακείο

Πανελλαδικές πλέον διαστάσεις τείνει γοργά να αποκτήσει το σοβαρό πρόβλημα με τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-ΔΑΠΥ. Σήμερα ο τέταρτος κατά σειρά Φαρμακευτικός Σύλλογος της χώρας, εκείνος του Νομού Πέλλας, προστέθηκε στη λίστα των Συλλόγων ανά την Ελλάδα που τις τελευταίες ημέρες επισήμως και δημοσίως διαμαρτύρονται για παράνομες περικοπές γνωματεύσεων, απώλεια χρημάτων σε βάρος των φαρμακοποιών και απαράδεκτη καθυστέρηση αποπληρωμής των φαρμακείων για τα εν λόγω υλικά.


Όπως ενημερώνει ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, το θέμα αφορά σχεδόν 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας που χρειάζονται καθημερινά, ή περιοδικά, και δυνητικά αφορά σχεδόν όλον τον πληθυσμό για κάποια περίοδο της ζωής του, καθώς τα υλικά αυτά είναι ταινίες και βελόνες σακχάρου, βρεφικά γάλατα, ειδικές τροφές για ειδικές παθήσεις, υλικά υποστήριξης ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία, ορθοπεδικά είδη, οξυγόνα υποστήριξης ασθενών με βαριές αναπνευστικές παθήσεις, υλικά κατάκλισης κ.ο.κ.

Η δαπάνη των ανωτέρω υλικών για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται, μέχρι και πέρσυ οπότε και υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία έτους, σε περίπου 60 εκατομμύρια ετησίως.

Αυτά τα προβλήματα, που όλα έχουν προκύψει μόλις φέτος, αν συνεχίσουν να υφίστανται και να διογκώνονται καθημερινά όπως συμβαίνει τώρα, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αδυναμία των Φαρμακείων να εξυπηρετούν τον κόσμο με ιατροτεχνολογικά υλικά, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρή ταλαιπωρία και κινδύνους για την υγεία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά.


Πηγή : iatropedia