ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Γ. Κιοσσές: Περί δαπάνης ο λόγος…

Ευτυχώς που το FBI, για δικούς του λόγους οικονομικής πολιτικής ανακάλυψε το σκάνδαλο της Novartis και μόνον αυτής..

Έτσι αναπτύχθηκε ένας ακόμα όμορφος τόπος γενικότερου αποπροσανατολισμού, γόνιμος για πολλά λόγια και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μ’ όλα τα «λουλούδια» του ανθισμένα έτσι ώστε να μη βλέπει κανείς γιατί η φαρμακευτική δαπάνη χτυπάει ξανά κόκκινο. Με την ιδιωτική δαπάνη να είναι το 65% του συνόλου και την τελευταία διετία να υπάρχει αύξηση συμμετοχής κατά 132%, με τα νοσοκομεία να κρατιούνται με τα δόντια.



Γιατί εκτός από τις πολυεθνικές που θέλουν να προωθήσουν τα λεγόμενα καινοτόμα φάρμακά τους, είναι και το πλήθος γενοσημάδων που ασκούν κακές πρακτικές προώθησης των φαρμάκων τους. Επιστρατευμένα πρακτορεία εξειδικευμένα στην πίεση για αύξηση των ποσοστών γενόσημων στη συνταγογράφηση. Στον πανικό αυτόν

και στο γενικότερο μπούγιο της συνταγογραφίας του συρμού, η δαπάνη λογικό είναι να αυξάνει.

Απίθανοι άνθρωποι τιμολογούν φάρμακα, άνθρωποι που ρυθμίζουν τα φαρμακοοικονομικά μέτρα και σταθμά έτσι ώστε να μην προσβληθούν οι «δικές» τους εταιρείες και να μη φανεί αυτό και πολύ στους ανταγωνιστές. Μιλάμε για μιαν ατελείωτη τιμολόγηση, εκτός νόμιμων ορίων, που δημιουργεί τεράστιες ελλείψεις στη φαρμακευτική αγορά. Άρα δεν είναι απορίας άξιον που το θέμα της δαπάνης μένει ανοιχτό στην αξιολόγηση…

Χωρίς σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, με αποστομωτικές προτάσεις του τύπου 25% πληρωμή Claw-Βack από τις εταιρείες, με αμηχανία απέναντι στις νέες αδειοδοτήσεις φαρμάκων, είναι συνεχές το ερωτηματικό:

Αυτό που δεν θέλει να χάσει η φαρμακοβιομηχανία ποιος άλλος θα το χάσει αφού η δαπάνη είναι κλειστού προϋπολογισμού;

Φαντάζομαι ότι οι θιασώτες του φθηνού φαρμάκου για το λαό, θα είναι ευχαριστημένοι. Όλοι οι άλλοι περιμένουμε το σημείο μηδέν των τιμολογιακών απελευθερώσουν. Τιμή ελεύθερη προς τα κάτω κι ανάλογη αποζημίωση όποιου δίνει τα πιο λίγα στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ΚΛΑΜΑ!

Εκεί δηλαδή που οι στατίνες δεν θα ξεπερνούν τα 2-3 €. Εκεί που δεν θα έχουμε σχεδιάσει την απεξάρτησή μας από το ποσοστό κέρδους. Ούτε εμείς, ούτε το χονδρεμπόριο.

Η συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς μας κρίνεται απολύτως αναγκαία και άμεση, μακριά από ανταγωνισμούς ψευδοεξουσίας κι ανόητης εκλογολογίας. Μαζί με τους ΣΥΦΑ και μόνο, μπορούμε να σχεδιάσουμε την συνέχεια μας. Να δούμε τη διαχείριση και την αποτροπή κινδύνου. Να δούμε όλες τις εναλλακτικές και τις ποικίλες δράσεις που σχετίζονται με την πραγματική οικονομική εξουσία των πραγμάτων που μας αφορούν. Και καθώς φαίνεται κάτι αρχίζουν να διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Κιοσές Γεώργιος-Κωνσταντίνος

Μέλος ΔΣ ΦΣΘ