ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

"Κλειδώνει" στα 430 εκατ. το εξωνοσοκομειακό clawback - Τι αλλαγές αναμένονται

Συνάντηση ΕΟΠΥΥ - ΣΦΕΕ για τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής με στόχο τη μείωση του clawback και εφαρμογή του ενιαίου rebate.

Στα 430 εκατ. ευρώ υπολογίζει ο ΕΟΠΥΥ ότι θα "κλείσει" το clawback της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2016, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους, έφθασε τα 216 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κινηθεί τελικά στα ίδια επίπεδα, και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.


Ο προσδιορισμός του τελικού ποσού, συζητήθηκε χθες στον ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού καθ.Σωτήρης Μπερσίμης με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου της επιτροπής φαρμακευτικής δαπάνης και των αλλαγών που αναμένονται συνολικά στη φαρμακευτική πολιτική.

Στη συζήτηση υπογραμμίσθηκε ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για μείωση του clawback κατά 30% για το 2017, δηλαδή να "πέσει" κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ για το κομμάτι της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, γεγονός που θα επιτευχθεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα σχετίζονται με τον έλεγχο της κατανάλωσης φαρμάκων.

Για το θέμα αυτό, επισημάνθηκε από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη από το υπουργείο Υγείας ποιά μέτρα από όσα έχουν συζητηθεί στην επιτροπή ή προτάθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ, θα γίνουν τελικά δεκτά ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία ή το συνολικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής, είναι ότι θα εφαρμοστεί το ενοποιημένο rebate, για το οποίο αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Και διευκρινίστηκε στο σημείο αυτό, ότι στόχος είναι το ενιαίο rebate να γίνει πιο δίκαιο ώστε να μην επιβαρύνονται οι φαρμακευτικές με καταναλώσεις που προκύπτουν από ομαδοποιήσεις τζίρων, αλλά να εισφέρουν ευθέως ανάλογα προς την κατανάλωση των προϊόντων τους. Διευκρινίστηκε επίσης ότι στόχος του νέου rebate, δεν είναι η ενσωμάτωση σε αυτό και του clawback.


Οι επιστροφές αναλυτικά

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το 2012 με όριο φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,8 δισ. ευρώ, το rebate έφθασε τα 193,22 εκατ. ευρώ, οι φαρμακευτικές έδωσαν πρόσθετες εκπτώσεις 55 εκ. ευρώ, ενώ το clawback έφτασε τα 78,8 εκ. ευρώ. Συνολικά, οι επιστροφές έφθασαν τα 327 εκ. ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2103, το rebate έφθασε τα 176,8 εκ. ευρώ, το clawback τα 152,5 εκ. ευρώ, οι εκπτώσεις τα 45 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα το σύνολο των επιστροφών να φθάνει τα 374 εκ. ευρώ.

Το 2015, με ανώτατο όριο φαρμακευτικής δαπάνης τα 2 δισ. ευρώ, τα rebate εκτινάχθηκαν στα 300 εκ. ευρώ περίπου, το clawback στα 319,2 εκ. ευρώ και οι εκπτώσεις περιορίσθηκαν στα 24 εκ. ευρώ, με το σύνολο των επιστροφών να ξεπερνούν τα 643 εκατ. ευρώ.

Έτσι, για το 2016, με ανώτατο όριο φαρμακευτικής δαπάνης τα 1,945 δισ. ευρώ, το rebate συνολικά αναμένεται να ξεπεράσει τα 303 εκ. ευρώ, το clawback τα 432 εκ. ευρώ και οι εκπτώσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας να αυξηθούν στα 27 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας συνολικά τις επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας στα 763 εκ. ευρώ.

Με δεδομένα τα παραπάνω, το σύνολο των επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας, υπολογίζεται ότι φθάνει ακόμη και το 53% ανά σκεύασμα, με τα συνηθέστερα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 33-37% ανά ιδιοσκεύασμα.


Τουλάχιστον 1 στα 3 φάρμακα δωρεάν

Το θέμα έχει σχολιαστεί επανειλημμένα από παράγοντες της φαρμακευτικής βιομηχανίας, οι οποίοι επισημαίνουν πως με το σύστημα των επιστροφών που εφαρμόζεται τελικά, η καθολική κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακο και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, επιτυγχάνεται, επειδή περισσότερα από 1 στα τρία φάρμακα χορηγούνται δωρεάν.


Πηγή : healthmag