ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Χαστούκι» στον Μάρτιν Σκρέλι - Μαθητές αναδημιούργησαν το φάρμακό του με λίγα δολάρια

Μια ομάδα Αυστραλών μαθητών Λυκείου κατάφερε, έχοντας έναν πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, να αναδημιουργήσει το βασικό συστατικό του φαρμάκου Daraprim, η τιμή του οποίου είχε αυξηθεί κατά 5.000% το 2015, προκαλώντας παγκόσμιο κύμα αγανάκτησης.

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Turing Pharmaceuticals, Μάρτιν Σκρέλι, πρώην επικεφαλής ενός κερδοσκοπικού επενδυτικού ταμείου, είχε επονομαστεί ο πιο μισητός άνθρωπος των ΗΠΑ, αφού ένα ωραίο πρωί αποφάσισε να αυξήσει την τιμή ενός δισκίου Daraprim από 13,50 δολάρια σε 750 δολάρια.


Προηγουμένως είχε εξηγήσει πως με την αρχική τιμή το Daraprim, το οποίο βρισκόταν ήδη στην αγορά 62 χρόνια, δεν ήταν κερδοφόρο. Η εταιρεία του είχε αγοράσει λίγο νωρίτερα τα δικαιώματα του φαρμάκου αυτού.

Μαθητές ενός Λυκείου του Σίδνεϊ αποφάσισαν να καταγγείλουν με τον τρόπο τους το σκάνδαλο αυτό αναδημιουργώντας την πυριμεθαμίνη, το βασικό συστατικό του αντιπαρασιτικού Daraprim.

Ο Τζέιμς Γουντ, ένας από τους μαθητές, είπε πως οι συμμαθητές του και ο ίδιος κατάφεραν να αναδημιουργήσουν, από φάρμακα αξίας 20 δολαρίων, ποσότητες πυριμεθαμίνης αξίας πολλών χιλιάδων δολαρίων.

Η Άλις Ουίλιαμσον, χημικός στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, βοήθησε τους μαθητές να συνθέσουν το φάρμακο. «Συμμερίζονταν τον θυμό της κοινής γνώμης» είπε η χημικός.

Η Turing Pharmaceuticals εξακολουθεί να έχει την αποκλειστικότητα της πώλησης στις ΗΠΑ της μόνης μορφής του φαρμάκου που έχει εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές. Το Daraprim είναι φθηνό στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου.


Πηγή : onmed