ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αστική ευθύνη, χρόνος αποπληρωμής και φαρμακεία ''φρενάρουν'' την είσοδο της βιομηχανίας στα σούπερ μάρκετ

Mπορεί ο δρόμος για την είσοδο σκευασμάτων στο οργανωμένο λιανεμπόριο να άνοιξε αλλά κανείς δεν ξέρει με τι είναι στρωμένος.

Ξαναφιλτράρουν την σκέψη τους αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, αν πρέπει τελικά να διαθέσουν κάποια από τα σκευάσματά τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς πολλά από τα μέτωπα που θα ήθελαν να έχουν κλείσει παραμένουν ανοικτά! Μπορεί λοιπόν προ ημερών να ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ η περιβόητη λίστα με τις 40 δραστικές ουσίες που θα περάσουν τις πύλες των σούπερ μάρκετ, καθώς και η μορφή και η περιεκτικότητά τους, όμως τα συναισθήματα από την πλευρά της βιομηχανίας μόνο ως ανάμικτα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της απελευθέρωσης από την πλευρά της βιομηχανίας, προσπαθούν να ψυχανεμιστούν την επόμενη ημέρα, εφόσον αποφασίσουν την είσοδό τους στο οργανωμένο λιανεμπόριο.


Ένα από τα βασικότερα μέτωπα που φαίνεται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανίες, ακούει στο όνομα αστική ευθύνη. Αναγνωρίζουν ότι ο νόμος έχει κενά… και αγνοούν τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρχουν δυσμενείς συνέπειες από άσχημη χρήση των σκευασμάτων. Δεν ξέρουν, δηλαδή ποιος θα επωμιστεί τις ευθύνες με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ο όποιος κρατικός έλεγχος, μηχανισμός που θα έπρεπε να υφίσταται πριν την έναρξη της απελευθέρωσης.

Ένα δεύτερο μέτωπο, αφορά τους οικονομικούς όρους διαπραγμάτευσης (εκπτώσεις, χρόνος αποπληρωμής) που θα απαιτηθούν από τα σούπερ μάρκετ. Σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η μειωμένη σταθερά καταναλωτική ζήτηση, αλλά και τα «φέσια» που έχουν υποστεί κάποιοι όμιλοι, οι οποίοι εκτός από φάρμακα εμπορεύονται και καταναλωτικά είδη. Φήμες λένε ότι ένας τέτοιος όμιλος επιβαρύνθηκε με οφειλές πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ από αλυσίδα που σχετικά πρόσφατα άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παράμετροι που αναμφίβολα παίζουν αρνητικό ρόλο στην τελική επιλογή.

Εξίσου βασικό μέτωπο είναι η αντιμετώπιση που θα έχουν από τα φαρμακεία. Μολονότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών επιτάσσεται από τους κανόνες που ισχύουν στην αγορά, εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου θέτουν ηθικό ζήτημα. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι κάποιοι φαρμακοποιοί ήδη ξεκίνησαν μποϋκοτάζ σε κάποια σκευάσματα που ξέρουν ότι θα πάνε και στα σούπερ μάρκετ, ενώ κάποιοι άλλοι σε συζητήσεις που είχαν με ορισμένες βιομηχανίες απαίτησαν καλύτερους όρους οικονομικής συνεργασίας (μεγαλύτερες εκπτώσεις).

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί ο δρόμος για την είσοδο σκευασμάτων στο οργανωμένο λιανεμπόριο να άνοιξε αλλά κανείς δεν ξέρει με τι είναι στρωμένος.


Πηγή : iatronet